U dacht dat bands in de zomer vrij zijn? Dat ook zij hun tijd doorbrengen op de Bahama’s, met een heerlijke cocktail in hun hand? Dan heeft u het mooi verkeerd! De meeste bands gaan er namelijk in augustus weer vol voor en er is behoorlijk wat op tour. Ook CounterCulture zit deze zomer niet stil en ontwikkelde een aantal mooie, nieuwe concepten voor je. De eerste is 10x, waarin we iedere maand tien concerten aan je voorstellen waar je volgens ons écht bij moet zijn geweest. Te beginnen met de komende maand. Dit zijn de concerten die je wat ons betreft de komende maand niet mag missen.

JURASSIC 5 (Paradiso Amsterdam, 30 augustus)

We waarschuwen vast: veel hiphop in de top tien – compleet willekeurige volgorde, overigens – van deze maand. Liefst vier van onze tien tips komen uit de hiphophoek. Eerste is daarbij misschien wel het bijzonderst, want Jurassic 5 staat al twintig jaar aan de absolute top van de Amerikaanse hiphopscene. Debuutalbum J5LP geldt met name over de plas als een absolute klassieker. Unique Points: Niet één maar twee producers, combinatie van funk en oldskool hiphop en een dijk van een livereputatie. En niet vaak in Nederland te zien.

EVERLAST (Luxor Arnhem, 11 augustus)

Tot voor kort was Everlast ook niet vaak in het land, maar de laatste anderhalf jaar loopt de voormalige House of Pain-frontman de deuren in ons land plat. Echt rappen doet de charismatische frontman overigens allang niet meer, want sinds solodebuut Whitey Ford Sings The Blues gooit Whitey rap, rock, blues en country in de blender. Succesformule zo bleek, en met name tweede plaat Eat at Whiteys is een blijvertje voor in uw CD-speler. Live gooit Everlast het tegenwoordig helemaal over een andere boeg; slechts gewapend met een gitaar, een dijk van een stem en een bevriende pianist kreeg de Amerikaan begin vorig jaar verschillende Nederlandse zalen stil. Nu is White Devil terug, en dat mag u eigenlijk niet missen. Stoere vent, klein hartje.

BARONESS (Dynamo Eindhoven, 24 augustus; De Helling Utrecht, 25 augustus)

Het had niet heel veel gescheeld of we hadden Baroness tegenwoordig helemaal niet meer kunnen zien. Door een forse buscrash eind 2012 in het zuiden van Engeland was de band genoodzaakt een jaar te revalideren. De band is inmiddels terug en aan een opvolger van het succesvolle Yellow & Green wordt inmiddels gewerkt. Daar zijn wij benieuwd naar, want Yellow & Green is misschien wel hét ontbrekende puzzelstukje waarmee progressieve metal en stoner aan elkaar kunnen worden verbonden. Daarnaast al een hele tijd niet meer in ons te zien geweest.

NICK OLIVERI (Db Utrecht, 11 augustus; Gebroeders de Nobel Leiden, 12 augustus; De Pul Uden, 13 augustus)

In eigen genre is Nick Oliveri een levende legende. Dat heeft deels te maken met het feit dat hij bassist was in legendarische stonerformatie Kyuss!, maar zeker net zoveel met het feit dat Oliveri verantwoordelijk was voor de oprichting van The Queens of the Stone Age. Helaas werd hij door Josh Homme na drie albums uit de band gezet wegens mishandeling en drankgebruik. Voor mishandeling van zijn vriendin kreeg hij zelfs drie jaar celstraf. Inmiddels is Oliveri weer clean en op vrije voeten. Vandaar dat hij mee mocht werken aan QOTSA’s laatste plaat én dat hij weer op tour kan. In Nederland komt hij zijn Death Accoustic voorstellen. Verwacht veel QOTSA, een beetje Kyuss, wat solozaken, en vooral een cultheld in kleine setting.

WATERBOYS (Openluchttheater Bloemendaal, 8 augustus)

Wij houden er wel van. Roséetje, marktpleintje, provisorisch frutselpodium, zeewindje en klassieke rockband op het podium. Komt goed uit, want zo moeten de mensen van het Bloemendaalse openluchttheater de sfeer een beetje in gedachte hebben voor het concert van de Waterboys. Bekend van wereldhit The Whole of the Moon, maar ook gewapend met twee vijfsterrenalbums (This is the Sea en Fishermans Blues, een uitstekende livereputatie – kijk op internet eens de recente show van de formatie op Glastonbury terug – én in een mooie ambiance kunt u zich hier eigenlijk geen buil aan vallen, mits u natuurlijk van rosé en classic rock houdt.

THE GASLIGHT ANTHEM (TivoliVredenburg Utrecht, 26 augustus)

Springsteenfans opgelet! Meer Springsteen dan The Gaslight Anthem krijgt u ze niet. Ooit begonnen als caféband in New Jersey, succesvol geworden dankzij de uitstekende debuutplaat The 59 Sound en inmiddels eigenlijk al een hele tijd een beetje de weg kwijt. De band is geen schim meer van de topformatie die zij ooit was; de band blijkt niet meer in staat om de vinnige nummers te maken die zij ooit maakte, de singles vallen tegen en live krijgen de Amerikanen volgens de overlevering helemaal niks meer voor elkaar. Het was dan ook geen enorme verrassing dat de band een pauze-zonder-einde aankondigde. Het concert in Utrecht wordt de laatste zaalshow van de band, waarna de Amerikanen op Reading en Leeds voor de laatste keer te zien zijn. De reviews zijn sinds de aankondiging van de pauze behoorlijk omhoog geschoten en de mannen lijken er weer even zin in te hebben. Daarmee onze supertip van deze maand; een Gaslight Anthem in vorm is de moeite immers zeker waard.

JEFF MILLS / NOORD NEDERLANDS ORKEST (Concertgebouw Amsterdam, 26 augustus)

Het beste uit de concertzalen van deze maand. Technoproducer Jeff Mills probeert al jaren zo nu en dan zijn muziek uit in concertzalen gecombineerd met wereldberoemde orkesten. Na Melbourne en Montpellier is nu Amsterdam aan de beurt, waar Mills zijn krachten bundelt met het Noord Nederlands Orkest. Mills heeft inmiddels behoorlijk wat ervaring met concertzalen, en componeerde samen met componist Thomas Roussel technosymfonie Light From the Outside World. Dat stuk voert Mills slechts heel af en toe uit, maar in het concertgebouw komt hij het integraal spelen. Fascinerende ervaring in de mooiste concertzaal ter wereld en mét gratis pauzedrankje. Underground bovengronds.

BAD RELIGION (Melkweg Amsterdam, 9 augustus)

Punkrockmonument Bad Religion werd al in 1979 opgericht en is naar onze bescheiden mening nog altijd de coolste punkband ter wereld. Wij zijn overigens niet de enige die dat vinden. De formatie rondom frontman Greg Graffin wordt door onder meer The Hives, The Offspring en The Dropkick Murphys ook als belangrijkste invloed geroemd. Wat u gaat zien in de Melkweg? Punkrock, vinniger dan Danko Jones en donkerder dan Green Day, meezingers, uitgelaten fans en een fantastische live punkband. Moet u bijzijn als u Punk Rock Song, 21st Century, Los Angeles is Burning, Generator en You stiekem ook wel mee kan zingen, als u de laatste platen van de band ook nog behoorlijk de moeite waard vond en als u ieder jaar met kerstmis stiekem de kerstplaat van de Amerikanen aanzet.

TYLER, THE CREATOR (Paradiso Amsterdam, 11 augustus)

Tyler, The Creator schoot een aantal jaar geleden met zijn hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All (OFWGKTA) als een komeet naar de grootste internationale podia. OFGTKA klonk als een moderne versie van Wu Tang Clan, en het ene lid was nog talentvoller dan de ander. De clan was helaas wel behoorlijk onstuimig, en het aantal concerten waarbij alle leden in staat bleken om op te treden waren in de beginperiode van Odd Future op één hand te tellen. Reden voor unieke talenten als Frank Ocean, Earl Sweatshirt en punkrocktak Trash Talk om het eens zonder het collectief te proberen. Ook Tyler, de natuurlijke leider van de clan, besloot het daarop ook eens zonder te clan te proberen. Zijn solodebuut vonden wij nog wat weifelend, nieuwste plaat Cherry Bomb is compromisloos, onstuimig en bijzonder aanstekelijk. Die plaat, gecombineerd met het concerttijdstip (23:00) en de livereputatie van Tyler doet ons vermoeden dat dit wel eens een avond zou kunnen worden die u als hiphopliefhebber niet mag missen.

DE LA SOUL (TivoliVredenburg, 11 augustus)

Waar Tyler nog een opkomende act is, daar is De La Soul een gevestigde naam in de hiphopwereld. Al in 1989 zet het drietal de muziekwereld op z’n kop met de invloedrijke klassieker 3 Feet High And Rising. Sinds die debuutplaat zijn de jazzbeats, bijzondere samples en unieke lyrics van het vlaggenschip van de oldskool niet meer weg te denken uit de hiphopwereld. Elf jaar na de laatste plaat is de formatie de studio weer ingedoken en later dit jaar verschijnt de eerste De La Soulplaat in tien jaar. Of er klassiekers opstaan die zich kunnen meten met Me, Myself & I? U hoort het vermoedelijk volgende week in Tivoli!