Ugly Kid Joe, wie kent ze nog? De band was begin jaren ’90 ongekend populair. De muziekvideo’s van de nummers ‘Everything about you’ en ‘Cat’s in the Cradle’ kwamen dagelijks voorbij op MTV. Liet MTV muziekvideo’s zien dan? Ja, in een grijs verleden draaide het bij MTV nog voornamelijk om muziek. Zo was er ook dagelijkse show genaamd Dial MTV (sms’en en appen konden ze in die tijd nog niet), waar gestemd kon worden op de vijf populairste muziekvideo’s van dat moment. Beide voornoemde nummers hebben daar, samen met het zoetsappige ‘To be with You’ van Mr. Big (met dat fameuze schopje tegen de basdrum), voor mijn gevoel zeker een jaar in gestaan.

Maar dat was toen en in het verleden behaalde successen bieden geen garantie voor de toekomst. Zoiets moeten Whitfield Crane en consorten met betrekking tot nieuw plaatwerk ook gedacht hebben, want ‘Uglier Than They Used Ta Be’ is pas het eerste plaatwerk sinds de reünie in 2010 (de band ging in 1997 uit elkaar). Als je vervolgens de tracklist bekijkt en ziet dat twee van de elf nummers nogal obligate coverkeuzes zijn, rijst het vermoeden dat de heren om inspiratie verlegen zaten.

Gelukkig blijkt dit reuze mee te vallen. ‘Uglier Than They Used To Be’ is een album geworden dat zeker haar momenten heeft. Beide covers (‘Ace of Spades’ van Motörhead en ‘Papa was a Rolling Stone’ van Rare Earth) mogen dan wel niks toevoegen, maar zeker de eerste helft van het album laat een Ugly Kid Joe in vroege jaren ’90 vorm horen. ‘Hell Ain’t Hard to Find’, ‘Bad Seed’ en ‘She’s Already Gone’ zijn stuk voor stuk lekkere rocknummers zoals de band die vroeger ook pleegde te maken. ‘Mirror of the Man’, ‘Nothing Ever Changes’ en ‘Under the Bottom’ herbergen dan weer dat ‘Cat’s in the Cradle’-gevoel.

Of de band de huidige jeugd gaat aanspreken met dit album is nog maar de vraag. Hiervoor klinkt het waarschijnlijk toch allemaal net wat te gedateerd. De mensen die de oude Ugly Kid Joe echter helemaal te gek vonden, kunnen dit schijfje in ieder geval met een gerust hart in huis halen. Van mij mag Dial MTV in ieder geval weer terug op televisie.

Ugly Kid Joe nog altijd even 'lelijk' als vroeger op 'Uglier Than They Used Ta Be'
Score71%
71%Totale score

Over de auteur

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Gerelateerde berichten