November, en de kou heeft definitief haar intrede gedaan in Nederland. Hoewel de zon momenteel nog een beetje tegenstribbelt komt aan de tijd van gevulde terrassen, barbecues en buitenconcerten komende maand ongetwijfeld een einde. Tijd dus voor een andere besteding van jouw vrije avond. Wij stellen voor om eens een concertje te proberen. Welke u dan moet kiezen? Wij hebben zoals elke maand weer tien uiteenlopende tips voor je verzameld. Aan jou alleen nog de moeilijke taak om te kiezen en om ons achteraf te laten weten hoe je het hebt gehad. We wensen je veel plezier toe in de concertzalen komende maand! 

We Are Electric (Klokgebouw Eindhoven, 14 november)

Op 14 november vindt het We Are Electric-festival plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. We Are Electric is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het Nederlandse antwoord op het succesvolle Belgische I Love Technofestival. Voordelen ten opzichte van dat festival? Eindhoven is niet zo ver als het klinkt, voor 35 knaken sta je al binnen en je bent verzekerd van een topavond. Dat komt door de uitstekende line-up van het festival. Met onder meer Sigma, Tchami, Camo & Krooked, Baauer en Garbiel Ananda is er gekozen voor een brede, internationale line-up. Hoogtepunt van de avond wordt ongetwijfeld de liveset van Belgische wereldster Netsky. Alleen dat is die 35 euro al wel waard.

Mocht u dit nou niks vinden, maar toch willen feesten in het zuiden, hebben we nog een stiekeme 11e tip voor u; één avond eerder – op 13 november – opent het nieuwe 013 haar deuren. Op de line-up van de openingsavond prijken onder andere de namen van 2manyDJ’s, Boddika, Route 94 en Jungle by Night. Tickets voor die avond zijn nog altijd te krijgen en gaan voor 13 euro over de toonbank. Meer waar voor uw geld krijgt u komende maand niet.

Belle & Sebastian (013 Tilburg, 29 november)

Al twintig jaar maakt het Schotse Belle & Sebastian de allermooiste popliedjes ter wereld. De formatie rondom frontman Stuart Murdoch brak halverwege de jaren ’90 door met succesplaat If Your Feeling Siniter, misschien wel de mooiste plaat ooit gemaakt’. Sinds toen zijn optredens van de formatie maar schaars. De band was in 2014 nog te zien op Best Kept Secret, maar is al sinds mei 2006 niet meer in een Nederlandse club geweest. De formatie komt in 013 haar nieuwste plaat Girls In Peacetime Wants To Dance voorstellen. Wij hadden daar eerder dit jaar (https://www.counterculture.nl/2015/01/girls-peacetime-want-dance-de-guilty-plessure-uw-belle-sebastiancollectie/) nog een zeven voor over. Niet overtuigend? Met Indierockband Other Lives is ook een prima voorprogramma geboekt.

Dilated Peoples (Q-Factory Amsterdam, 21 november)

Een paar maanden geleden zagen we Jurrasic 5 in Paradiso en concludeerden we dat de legendarische hiphopgroepen in de jaren ’90 echt veel te snel zijn vergeten. Precies toen wij Gang Starr weer eens in de platenspeler hadden liggen, kwam het bericht van de Amsterdamse Q-Factory – onder de rook van Muiderpoort – dat daar op 21 november hiphopkoningen Dilated Peoples komen optreden. De formatie werd vooral bekend door This Way, een split met Kanye West, maar heeft veel meer te bieden. In de Q-factory komen ze laten zien wat dat precies is. Geheimtip? Luister het laatste album Directors of Photography, waarop de formatie laat horen dat gangsterrap anno 2015 nog prima kan.

Rhye (Paradiso Amsterdam, 5 november)

Twee jaar geleden kwam het fenomenale debuut van Rhye uit. Tien mysterieuze nummers verbonden soul, jazz en pure erotiek. Grotendeels was dat te danken aan het opvallende stemgeluid van zanger Milosh, die speelt met tegenstellingen als goed en fout, vals en zuiver én – dit is wat Rhye uniek maakt – man en vrouw. Wie debuutplaat Woman hoort zou namelijk zweren dat er een vrouw zingt, maar niets is minder waar; het blijkt te gaan om een man. Wanneer van die schrik live is bekomen, blijft een uitstekende band over die live écht bijdraagt aan een toch al magnifiek debuutalbum. Voor de allereerste keer in een Nederlandse club; onze supertip van deze maand!  

Speedfest (Klokgebouw Eindhoven, 21 november)

Nog maar een indoor-festival, maar nu eentje voor de liefhebber van zware gitaren. Eind deze maand slaat Speedfest haar tenten op in het Eindhovense Klokgebouw. Ondergetekende zou daar alleen al heengaan voor de reünie van Backyard Babies – de meest onderschatte band in de rock ’n rollgeschiedenis. Voor wie die Zweden echter een te hoog ABBA-gehalte hebben, is ook de afdeling grimmig behoorlijk uitgelopen. Resfused, Napalm Death en Carcass om maar even wat te noemen. Nog niet overtuigd? De minst angstaanjagende stoere rockers ter wereld Danko Jones zijn aanwezig, en met Eagles of Death Metal en Nick Oliveri is ook Palm Springs – bakermat van o.a. Kyuss en de Queens of the Stone Age – uitstekend vertegenwoordigd. Moet u als liefhebber van het harde segment dus zeker gewoon bijzijn.

St. Germain (TivoliVredenburg Utrecht, 10 november)

Aan het begin van deze eeuw was St Germain dankzij debuutplaat Tourist de grondlegger van de nu-jazz. Inmiddels is die stroming invloedrijker geworden dan Ludvoic Navarre, het Franse brein achter het project, ooit had durven dromen. ‘Geen deephouse zonder St. Germain’, zo lazen wij immers pas in een review van de nieuwe plaat van de producer. Die nieuwe plaat is een paar weken uit en is het eerste teken van muzikaal leven dat we de afgelopen vijftien jaar van Navarre hebben gehoord. Op die nieuwe plaat, Real Blues, combineert hij wat we al kenden van Tourist met sfeerbepalende Afrikaanse invloeden. Dat klinkt op album heel lekker, dus zal dat live vermoedelijk ook wel werken. Meest exclusieve concert van deze maand.

The Stranglers (Effenaar Eindhoven, 20 november; Nobel Leiden, 21 november)

Wanneer u het deze maand over optredende bejaarden heeft, zal het gesprek vermoedelijk over Bob Dylan gaan. In de schaduw van de Amerikaanse superster komt er echter nog een grootheid van weleer naar Nederland. The Stranglers waren waarschijnlijk de favoriete band van uw ouders en veroverde de wereld met fantastische nummers als Golden Brown, Peaches en No More Heroes. Driekwart van de originele formatie weigert nog altijd pertinent een plekje achter de geraniums, en dus trekt de formatie permanent rond in eigen land. Ongeveer eens in de drie jaar trekt de band ook over het Europese vasteland. Dit najaar is het weer zover en kunt u de nog altijd technisch zeer begaafde band in Leiden en Eindhoven zien. Precies alsof het weer 1980 is!

The Prodigy – Ziggo Dome (18 november)

Iets minder dan een jaar geleden kregen wij een nieuwe single van The Prodigy in onze mailbox. Wij werden toen gelijk heel erg enthousiast van Nasty, een ouwerwetse Prodigytrack met meer spierballen dan menig strongest-man-contest. Toegegeven, ook wij moesten ons vervolgens met enige moeite door de rest van de ultraplatte plaat heenworstelen. Live blijft The Prodigy echter altijd wat bijzonders. Geen enkele band gebruikt ook maar de helft van de energie die dit drum ’n bassfenomeen in hun optredens gooit. Dat zorgt ook vijftien jaar na de hoogtijdagen van de formatie nog altijd voor uitverkochte zalen. Toch meer nodig om u over de streep te trekken? Met Public Enemy is er ook nog een legendarisch voorprogramma geboekt. Met songtitels als Fight The Power, Harder Than You Think en Bring The Noise is geen enkele band zo goed in staat om The Prodigy aan te kondigen dan Chuck D. en co.

Uncle Acid & Deatbeats (De Helling Utrecht, 11 november; Effenaar Eindhoven, 12 november)

Wie denkt dat de psychedelica haar beste tijd heeft gehad raden wij aan om eens te gaan luisteren naar Uncle Acid & The Deathbeats. Met één been in het verleden en één in het nu weten de shockrockers al jaren het publiek te boeien met een tamelijke psychedelische combinatie van stoner en (doom)metal. Tel daar de fantastische instrumentbeheersing en het goed doorgevoerde horrorthema van deze formatie bij op en weet dat dit een onmisbaar concert is voor de Arrow Classic Rock luisteraar die na twee dagen al heimwee heeft naar Halloween.

Bloc Party (Paradiso Amsterdam, 27 november)

Toen Bloc Party in de zomer van vorig jaar aankondigde om voor onbepaalde tijd uit elkaar te gaan leek er een einde te komen aan de eeuwige beloften uit de moderne muziekgeschiedenis. Na een halfjaar bleek echter dat onbepaalde tijd ook gewoon heel kort kan zijn. De formatie is nu – anderhalf jaar later – namelijk weer terug met een nieuwe plaat én een liveshow. De show in Paradiso is één van de allereerste sinds de wederopstanding  van de formatie. Net vóór de pauze was de formatie in bloedvorm. Hopelijk hebben ze die vorm ook over hun pauze heen meegenomen.