Het festivalseizoen van 2016 laat inmiddels niet heel lang meer op zich wachten, en dus draait de geruchtenmolen op volle toeren. Onlangs werd de redactie van Counter Culture getipt over de derde headliner voor Pinkpop. Geen Editors (daar ging Best Kept Secret mee aan de haal), geen Guns N’ Roses (dat durfde Jan Smeets nog niet aan) en ook geen Pearl Jam (waarschijnlijk naar Rock Werchter). Het festival uit Limburg heeft niemand minder dan Paul McCartney hoogstwaarschijnlijk gestrikt! Reden genoeg om uit te pluizen hoe dat precies zit en welke andere grote namen deze zomer wel eens langs de Europese festivalweides kunnen gaan trekken.

Ondanks het uitvallen van rockheld Dave Grohl en zijn Foo Fighters, kan Pinkpop afgelopen jaar terugkijken op een succesvolle editie. Opvallend dat headliners als Pharrell, Avicii, Kensington, Joost van Bellen, Robbie Williams, The Script en OneRepublic weinig tot niets te maken hebben met rock ’n roll. Daarom is het mooi om te zien dat voor dit jaar ondertussen de stevigere namen van, terug van weggeweest, Red Hot Chili Peppers (vrijdag) en Rammstein (zaterdag) op de affiche prijken. De geruchten omtrent de derde grootheid die het Limburgse festival mag afsluiten, blijven zich opstapelen en zijn ook te vinden in de categorie van de gitaren.

Pearl Jam kan ondertussen worden weggestreept. Onlangs hebben de grunge veteranen een deel van hun tour bekend gemaakt. Tijdens Pinkpop spelen ze nog in de Verenigde Staten, maar een maand later is er tijd genoeg voor een passage langs Rock Werchter. Jammer Jan, volgend jaar weer proberen.

Een tweede gerucht is dat The Boss deze zomer ook weer te vinden is in Europa. In 2009 en 2012 wist Bruce Springsteen al op fraaie wijze het festival al af te sluiten. Dat smaakte naar meer, dus een derde optreden op Pinkpop zou zeker niet misstaan.

Nu zijn we echter op een sterk gerucht gestuit, betreffende Paul McCartney. Het verhaal zou zijn dat Pearl Jam bijna was binnengehaald voor Pinkpop 2016, tot Jan Smeets besloot om zijn zinnen te zetten op de beroemde Beatle. Niks ligt voorlopig vast, maar onze bron heeft bevestigd dat het om een zekere Paul gaat, en dat hij in een beroemde band speelde waarvan een lid is doodgeschoten in New York. Dat zijn tips die natuurlijk wijzen richting Sir Paul McCartney, een naam die Smeets vorig jaar al wilde laten overkomen als vervanger voor de Foo Fighters. De grote onthulling zou echter op zich laten wachten tot de traditionele perspresentatie in Paradiso.

Wie trouwens wel zeker van de partij is op 10, 11 of 12 juni is James Morrison. De zwoele singer-songwriter doet het vooral goed bij de dames en verklapte vanmorgen bij Gerard Ekdom dat hij niet alleen in april in Nederland te zien zal zijn.

Voor meer geruchten moet je gewoon onze site in de gaten houden. Volgende maand vindt de bekende Pinkpop-persconferentie plaats en begint ook de kaartverkoop. Wie naar de affiches kijkt van Rock am Ring, Download en Greenfield weet dat er voor de rockliefhebber veel leuke bands in de buurt zijn. Een derde metaldag is altijd leuk meegenomen.

Wat ons kort brengt bij Fortarock, wat een week eerder valt dan Pinkpop, en bezig is aan een fijne line up met Megadeth, Disturbed, Abbath, Volbeat, King Diamond, Obituary, Havok en Heidevolk. Het Nijmeegse festival voegt daar vandaag een naam aan toe. Down, de band van ex-Pantera frontman Phil Anselmo.