Deze week druk met je werk? De radio niet aangehad? Ernstig het gevoel dat je iets hebt gemist? Dat kan. Gelukkig brengen we je met de CounterCulture Tip 10 iedere week op de hoogte van de beste singles die die week zijn uitgekomen. Dit zijn de platen die deze week in onze CD-speler zijn blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 13 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

1.Baroness – Shock Me

Afgelopen week kwam Baroness weer drie keer naar Nederland om te bewijzen dat het op dit moment écht een van de allerbeste rockbands ter wereld is. Wij waren er zelf nog bij om dat te onderschrijven. Echt verrassend was het echter niet, want dat feit hadden ze eigenlijk al bewezen met laatste album Purple. Shock Me is de tweede single van die plaat en is een heerlijk, voor Baroness behoorlijk rechttoe-rechtaan rocknummer. Band verdient een veel groter publiek, en je kunt alleen maar hopen dat dit een eerste stap in die richting gaat zijn!

2.. Damien Jurado – Hands on the Table

Fans van Damien Jurado hebben het er maar druk mee. Kwam vorige week het nieuwe album van de vrolijke dromer (Visions of Us on the land) uit, daar was daar ook de filmsoundtrack van Tumbledown. Die is veelal alleen met gitaar ingespeeld, wat nog duidelijker maakt met wat een bijzondere artiest we hier te maken hebben. Hands on the Table is gewoon een heel mooi liedje waar we ondanks de kritieken bijna de film van zouden gaan kijken!

  1. Chase & Status – Control

Brixtons laatste muzieksensatie Chase & Status was even behoorlijk de weg kwijt. De snoeiharde drum ’n bassproducties hadden plaatsgemaakt voor een soort EDM-avant-la-lettre waar zelfs Hardwell vermoedelijk van had gezegd dat het niet stevig genoeg was. Gelukkig gloort er weer hoop voor het beste wat harde dance ons te bieden heeft. Voor Control – eerste single van de nieuwe plaat van het duo – is de hulp van het punkduo Slaves ingeroepen. Samen maakten zij een onconventionele, ongestructureerde danceplaat aan zoals wij ze graag van Chase and Status horen. Voorspellingkje: Dit wordt er eentje waar we deze zomer nog veel moshpits op voorbij gaan zien komen.

  1. Empress Of – Woman Is A Word

Precies zoals de titel van haar laatste track – Woman Is A Word – laat zien maakt Empress Of zich zorgen over de positie van de vrouw. De Hondurese zangeres had vorig jaar aan de andere kant van de oceaan een bescheiden hitje met Water, Water en verhuisde daarna naar New York om haar sound te perfectioneren. Dat lijkt direct resultaat te hebben; Woman Is A Word klinkt veel strakker en dromeriger dan het wat rommelige werk van het debuut van de jonge zangeres. Zeer veelbelovend!

  1. ANOHNI – Drone Bomb Me

ANOHNI – vroeger ook wel bekend als Anthony van Anthony and the Johnons – is een wat vreemde eend in de muziekbijt. De transgender brak door het met fascinerende I’m A Bird Now, maar heeft inmiddels naast een geslachtsverandering (of niet, we volgen het bij ANHONI nooit helemaal) ook een behoorlijke stijlwijziging ondergaan. Samen met producer Hudson Mohawke werkt ze nu aan een nieuwe plaat en Drone Bomb Me is daarvan de tweede single. Vonden we de eerste plaat 4 Degrees nog iets teveel falsetto, daar levert Drone Bomb Me wél de minimalistische bombast waar de combinatie ANHONI – Mowhawke bijna patent op móét hebben.

  1. David Duchovny – Hell Or Highwater

Wie had ooit kunnen denken dat de debuutplaat van David ‘Hank-Moody’ Duchovny een van de beste releases van deze winter zou zijn? Wij hadden die kant van Duchovny in elk geval nog niet gezien, maar duidelijk is dat je de acteur inmiddels wel acteur annex muzikant mag noemen. Hell Or Highwater is een gevoelig, klein liefdesliedje waarop met name de liturgische kwaliteiten van Duchovny naar voren komen. Je gaat het bijna zonde vinden dat Hank Moody schrijver was en geen muzikant – dat had ons vermoedelijk veel mooie tracks opgeleverd!

  1. Biffy Clyro – Wolves of Winter

De afgelopen drie jaar was het behoorlijk stil rondom hardrockformatie Biffy Clyro. Deze week kwam de formatie echter terug. Een nieuwe plaat werd aangekondigd en er was direct een nieuwe single, Wolves of Winter. Dat nummer is in alles precies wat je van de Schotse rockformatie zou verwachten; tikkie plat, beetje experimenteel, retestrak en adrenaline-verhogend. Best lekker dus!

  1. Africane 808 – NGONI

Ontdekking van de week op wereldmuziekgebied; het Duitse (!) duo Africane 808 combineert traditionele Afrikaanse klanken met Duitse techno-invloeden. Dat leverde een fascinerend, hybride en vloeiend album op; Basar. Van die plaat – met één van de hoogste Metacriticscores van 2016 tot nu toe – is Ngoni de eerste single. In die track versmelten Afrika en Duitsland in zes minuten tot één nagenoeg perfecte muziekmix. Een van de allerbeste en vooral meest originele dancetracks van 2016 tot nu toe.

  1. Majid Jordan – Something About You

U kent Majid Jordan wellicht van Hold On, We’re Going Home, het geweldige nummer dat het Canadese R&B-duo uitbracht met Drake, maar inmiddels timmert ‘MJ’ ook solo redelijk aan de weg. De formatie heeft vorige week een prima debuutplaat uitgebracht, waarop debuutsingle Something About You het absolute hoogtepunt is. Dat mag ook wel, want op de lijst van finetunende artiesten zijn naast Majid Jordan ook de namen van Drake en The Weeknd te vinden. Met zo’n invloedrijke vrienden kán deze plaat eigenlijk alleen maar een succes worden; Toronto is weer even R ’n B hoofdstad van de wereld!

  1. War On Drugs – Touch Of Grey

Totaal onverwacht was deze week de release van een nieuwe single van The War On Drugs. Touch of Grey is een cover van de eind jaren ’60 legendarische Grateful Dead, waar Granduciel sowieso wel wat mosterd gehaald heeft. Het dromerige nummer doet én verlangen naar nieuw werk van The War On Drugs én doet ons de platen van Grateful Dead weer eens uit de kast pakken. Prima zoethoudertje!