Hoe laat gaan we vandaag beginnen? Is er wel een volledig programma? Tot hoe laat gaan we door? Op veel belangrijke vragen komt pas laat een antwoord en onzekerheid voert de boventoon op de tweede dag van Rock Am Ring 2016.

Door de aanhoudende regen- en onweersbuien wordt uit voorzorg de prognose afgegeven dat geen enkele festivalganger tot zeker 20:00 uur het festivalterrein zal worden opgelaten. Het geduldige deel van de bezoekers krijgt echter pas rond 20:45 uur te horen dat het programma om 21:30 uur hervat zal worden.

Om klokslag halftien stapt festivalbaas Marek Lieberberg zichtbaar geëmotioneerd het podium op om de menigte bij de Volcano stage de boodschap te brengen die al werd gevreesd: “Het volledige programma van de zondag is geschrapt om de veiligheid van iedereen op en om het festival te kunnen waarborgen. Met pijn in ons hart, zijn we voor het eerst in 32 jaar genoodzaakt om Rock Am Ring vroegtijdig stop te zetten. Vandaag gaan we door tot in de late uurtjes, dus maak er een mooie laatste avond en nacht van!”

Dat laten de festivalbezoekers zich geen twee keer zeggen, zo blijkt als even later de eerste akkoorden van Deftones en Killswitch Engage gelijktijdig de festivalweide ingebeukt worden. Het is gezellig druk bij beide podia en even kunnen de wonden gelikt worden door moddervette metalriffs en een welgemeend “Fuck you, mother nature!” onder leiding van Killswitch-gitarist Adam D.

Dan is het de beurt aan Red Hot Chili Peppers om hun rol als officiële dagafsluiter te vervullen. Dat doen Anthony Kiedis en de zijnen gelukkig al geruime tijd en daardoor zijn het de details die ervoor zorgen dat deze set van de Peppers geen overdonderende indruk maakt: de gitaarpartijen zijn vlak, er is te weinig interactie met het publiek en het geheel komt ietwat plichtmatig over.

Plichtmatigheid kan de Canadeze poppunkers van Billy Talent echter niet verweten worden: zij voorzien met hun nachtelijke festivalset precies de behoefte die er op dat moment is: nog één keer een groot feestje vieren, tot het gaat je gaan, alles geven en Rock Am Ring op gepaste wijze afsluiten.

Ondertussen doet The Bosshoss op de Crater stage nog eenmaal zijn kunstje, terwijl menig bezoeker het voor gezien houdt. Er wordt druk gediscussieerd over deze ongelukkige festivaleditie en tegelijkertijd vooruitgekeken naar volgend jaar, want dit mag dan een enorme domper zijn geweest: “volgend jaar zijn we er gewoon weer bij!”

Bekijk onze fotoserie van de tweede en laatste dag van Rock Am Ring 2016 hier.