In Flames bestaat sinds 1990. Wat begon als melodische deathmetalband is uitgegroeid tot een geoliede moderne metalmachine. Dit instituut heeft talloze Amerikaanse metalcorebands als Killswitch Engage, As I Lay Dying en All That Remains beïnvloed. Kortom: In Flames is een instituut. Deze band kiest nooit voor de gemakkelijke weg en probeert telkens nieuwe dingen uit. Vaak tegen het zere been van melodeathpuristen. De Zweden trekken echter hun eigen plan en flirten met nu-metal en metalcore. Deze gasten hebben zichzelf een paar keer opnieuw uitgevonden. Leg een plaat als ‘Clayman’(2000) maar eens naast ‘Come Clarity’(2005) en ‘Siren Charms’(2014) en je ontdekt de immense verschillen. Anno 2016 is In Flames er weer in geslaagd om zichzelf in een nieuw jasje te steken. Enter ‘Battles’.

Dit twaalfde studioalbum geldt als een soort ‘Best Of In Flames’. Op deze schijf komt zowat het gehele oeuvre van In Flames samen. Kenmerkende eigenschappen zoals de gekwelde (schreeuw)zang en het galopperende gitaarwerk keren terug, terwijl er ook nieuwe dingen te ontdekken zijn. Dankzij de kraakheldere en gelikte productie van Howard Benson klinkt In Flames grootser dan ooit. Dit is een formatie die naar overvolle arena’s lonkt. De refreinen zijn groots en bombastisch en dat geldt ook voor de zang. Frontman Anders Friden heeft hoorbaar aan zijn zang gewerkt. Deze tracks kunnen zo op de radio. Soms komt de naam Linkin Park binnendrijven.

In Flames is continue op zoek naar nieuwe invalshoeken om hun publiek – en zichzelf – te verrassen. Dat lukt ze opnieuw! ‘Battles’ is een gave popmetalplaat. Melodeathpuristen vinden dit vast en zeker ruk, maar meer avontuurlijk ingestelde metalheads moeten deze schijf zeker checken. In Flames klinkt (opnieuw) levendig en fris!

In Flames klinkt strijdvaardig op 'Battles'
89%Totale score