Counter Culture shorts nummer #21 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze eenentwintigste editie van shorts vind je vier mooie microreviews van onder meer de nieuwe albums van Demon In Me, Guttermouth, Capsize en Light The Fire.

Light The Fire – Ascension (41 punten)
downloadHet Amerikaanse Light The Fire combineert post-hardcore met trance en boybandvocalen. Dat klinkt op papier minder erg dan in de praktijk. Deze genrecocktail is wanstaltig slecht en een belediging voor de gehoorgang. De aalgladde koorknaapjeszang wordt afgewisseld met grunts en electrobeats. Het slaat nergens op en de combinatie komt niet uit de verf. Er is geen samenhang. Alsof The Backstreet Boys jammen met een roadie van een metalband en DJ Tiesto en Skrillex vragen de zaak te remixen. Het gaat alle kanten op. Te soft voor metalheads, te hard voor trancefans en te kinderlijk voor avontuurlijke muziekliefhebbers. De fik erin!

Recensent: Frank van de Ven

Demon In Me – Here’s Your Way Out (76 punten)
tumblr_ocuhp4naqq1r8no6so1_1280De fan van Amerikaanse altrock kan zijn lol op met Demon In Me. De band klinkt als een kruising tussen The Used en I The Mighty die proberen de gelaagde gitaarpartijen van U2 te kopiëren. ‘Here’s Your Way Out’ bestaat uit pakkende radiorock. Deze band vindt het wiel niet opnieuw uit, maar bewijst wel dat die ronde creatie een mooie uitvinding is. Dit visitekaartje is een mooie kennismaking, hoewel er zeker ruimte voor verbetering is. De zang is niet onderscheidend genoeg en soms een tikkie te zeurderig.

Recensent: Frank van de Ven

https://www.youtube.com/watch?v=Mmg9x-ArCFI

Capsize – A Reintroduction: The Essence of All That Surrounds Me (71 punten)
Capsize-A-Reintroduction-738x738Dit aardige, tweede album van de melodische hardcore band Capsize doet bij vlagen denken aan de geniale plaat ‘The Artist In The Ambulance’ van Thrice. Maar dan met minder sterke zanger en een flinke scheut theater. Frontman Daniel Wand verliest zich in hysterie en jankt, schreeuwt en hijgt zich door de nummers heen. Soms past dat, maar soms slaat hij de plank mis. Muzikaal gezien zit de plaat goed in elkaar. Hoewel de nummers niet blijven hangen, zijn de gitaarpartijen erg strak en is het drumwerk ook zeer genietbaar.

Recensent: Frank van de Ven

https://www.youtube.com/watch?v=OeGUxfP-uIQ

Guttermouth – Got It Made (72 punten)
imagesMark Adkins is niet vies van controverse. De frontman van poppunkband Guttermouth vindt het tof om zich als een onuitstaanbare eikel te gedragen. Het heeft hem – en zijn groep –berucht gemaakt. De laatste tien jaar was het angstvallig stil rond de band, maar Guttermouth is terug. Adkins leidt als enig overgebleven oerlid deze formatie. Tien jaar na hun laatste studioalbum verschijnt deze EP. Verwacht zes energieke nummers vol puberale teksten die met bravoure worden gebracht. Deze klassieke poppunk met lekker brallerige teksten en dito zang is een zeldzaamheid anno 2016. Fijn dat Guttermouth het genre levend houdt en niet voor een gladde productie heeft gekozen. De nummers hebben een fijn rafelrandje, waardoor ze net wat gevaarlijker klinken dan je van het genre verwacht.

Recensent: Frank van de Ven