Als je maar 1 ticket hoeft te kopen om twee bands van gelijk formaat op één avond even lang te zien spelen, dan is er sprake van een co-headline show. En zo wordt deze stijf uitverkochte avond bij poppodium 013 op voorhand dan ook aangeprezen. Op de dag zelf vindt er echter een wijziging plaats: er wordt een stuk van de set van Killswitch Engage afgesnoept en datzelfde stuk wordt er bij de set van Bullet For My Valentine aangeplakt.

Het is echter niet een op zich staand incident, het is een patroon dat gedurende de gehele (gezamenlijke) tour te zien is. Laatstgenoemde mag dus gezien worden als hoofdact van de avond, terwijl de metalcore pioniers uit Massachusetts een stapje terug moeten nemen.

Killswitch Engage

Dit doet overigens niets af aan de prestatie die Jesse Leach en de zijnen neerzetten in Tilburg. Het plezier spat van de heren af: gitaarsolo’s worden met één hand gespeeld, het wah-pedaal wordt ingezet waar nodig (en zeker ook waar onnodig) en zelfs de onderbroekenlol van gitarist Adam D. wordt met glimlach ontvangen.

Dat de vocalen van Leach bij vlagen een tikje onzuiver en ietwat schor zijn, nemen we op de koop toe, want dik drie kwartier lang laat Killswitch Engage zien waarom ze tot de absolute vaandeldragers van de metalcore gerekend mogen worden.

Bullet For My Valentine

Aan Bullet For My Valentine de lastige taak om de energie, het plezier en het vakmanschap van tourgenoten Killswitch Engage te overtreffen. Dat lukt de heren in de daarvoor gebruikte 75 minuten dan ook niet volledig. Aan de inzet ligt het zeker niet, maar wie verder kijkt dan de degelijke gitaarpartijen, meezingmomenten en setlist vol publieksfavorieten, ziet helaas een band waar de plichtmatigheid van af druipt.

Hiermee wordt het verschil tussen de twee grote acts van de avond in één klap pijnlijk duidelijk: het vakmanschap staat bij beide bands als een toren boven water, maar alleen als het verhaal met plezier, gedrevenheid en een positieve, opzwepende energie wordt gebracht, kan het resulteren in een memorabele show.

Bekijk de foto's

De fotoserie van deze avond is te bekijken via onze facebook pagina.