Ruim 2,5 jaar geleden waren ze voor het laatst in Nederland, de Britse rockers van You Me At Six. Genoeg reden om enkele maanden voor de release van hun aankomende album, Night People, nog even een clubshow in de Utrechtse Helling te geven. Het concert was vliegensvlug uitverkocht, dus de lange afwezigheid van de vijf heren uit Weybridge, Surrey, heeft ze bepaald geen windeieren gelegd.

Allen volledig in zwart gehuld betreedt You Me At Six de bühne. ‘When I Was Younger’ is een ingetogen opener, maar met ‘Bite My Tongue’ laat de band vervolgens zien waar ze bekend mee zijn geworden. Deze track is een duet let Bring Me The Horizon’s Oli Sykes, maar omdat die vanzelfsprekend niet aanwezig is neemt frontman Josh Franceschi ook de screams voor zijn rekening. Dat lukt niet echt, maar hij wordt geholpen door een publiek dat alle teksten woord voor woord kent. De wat afstandelijk ogende Franceschi – hij houdt vrijwel de hele show een dikke jas aan en maakt in eerste instantie nauwelijks contact met zijn fans – blijkt niet bijzonder goed bij stem te zijn. Zo zit hij er tijdens ‘Stay With Me’, dat barstensvol lange uithalen zit, er regelmatig compleet naast. Dat is jammer, want wie de band eerder heeft gezien weet dat Franceschi geen slechte zanger is.

Het Engelse kwintet heeft inmiddels vier, bijna vijf platen op zak. Vanavond komt elke plaat aan bod, met uitzondering van debuut Take Off Your Colours (2008). Logisch, want waar de band toentertijd met hun catchy poppunk nog het Britse antwoord op All Time Low leek te worden, ging de band de afgelopen jaren meer de kant van alternatieve stadionrock op. Dat trok langzaam maar zeker de aandacht van 3FM en een nieuwe, jongere groep fans, al lijkt het erop dat die vanavond thuis zijn gebleven, want de gemiddelde leeftijd in De Helling ligt verrassend hoog. Er lijken veel mensen aanwezig te zijn die de band al wat langer luisteren en zodoende vrijwel alle nummers in de set goed kennen.

Dat zij op elk liedje vrolijk meedansen en meezingen is zeer bepalend voor de sfeer, zeker wanneer je meerekent dat de band er zelf wat langer over doet om in te komen. De eerste helft van de show zit niemand er nog echt goed in, maar na een goede uitvoering van het opzwepende ‘Lived a Lie’ komt er verandering in. Franceschi doet eindelijk zijn jas uit, straalt veel meer plezier uit en vult de stilte tussen de nummers niet langer met clichématige, onsamenhangende praatjes. De twee hoogtepunten van het concert vinden we aan het eind van de reguliere set in de vorm van ‘Underdog’ en het bescheiden ‘Too Young to Feel This Old’. Langzaamaan zijn de vocalen en de instrumentatie strakker gaan klinken, net als de geluidmix die in eerste instantie wat matjes was. Eigenlijk voelt alsof de show pas echt begint als de band al toe is aan de toegift, die geslaagd wordt besloten met nieuwe single ‘Night People’.

You Me At Six is eigenlijk net een dieseltrein. De mannen komen erg laat op gang, maar laten uiteindelijk wel zien wat ze waard zijn. Fans hoeven deze keer in elk geval niet lang te wachten tot het volgende optreden van You Me At Six in Nederland, want naar eigen zeggen staat de groep eind maart in de grote zaal van Paradiso. Dat is na een wisselvallige, maar toch vermakelijke avond in De Helling een heel mooi vooruitzicht.