Het Zweedse The Night Flight Orchestra maakt op seventies en eighties geënte hardrock. Voor frontman Björn ‘Speed’ Strid is deze band een mooie uitlaatklep naast zijn werk voor metalband Soilwork. De sympathieke zanger bewijst zijn vocale veelzijdigheid op ‘Amber Galactic’. Op dit derde studioalbum duikt de formatie opnieuw op overtuigende wijze het verleden in. Counter Culture sprak met Strid over cocaïne, soulpijpen en galactische dames.

‘Amber Pacific’ is jouw coming out als blue eyed soul zanger, Björn.
“Haha, jij zegt het! Ik beschouw dat als een compliment. Het is inspirerend om mijn stem op verschillende manieren te gebruiken. Nu Nuclear Blast deze band promoot, hoop ik dat dit onze internationale doorbraak wordt. Het album verschijnt in mei en ter promotie staat een tour op het programma. Daar verheug ik mij enorm op, want op een zestal shows in Zweden na heeft The Night Flight Orchestra nooit opgetreden. Ik hoop dat het lukt om een aantal shows in Europa te geven.”

Is The Night Flight Orchestra een zijproject?
“Nee. Deze band is geen geintje, maar een volwaardige groep. Er zit te veel creativiteit, muzikaliteit en kwaliteit in deze groep om het als gelegenheidsproject af te doen. Het toffe van The Night Flight Orchestra is dat ik hier mijn zangstem kan gebruiken, terwijl ik in Soilwork vooral mijn schreeuwzang inzet. Ik ben 50 procent rocker en 50 procent metalhead en ik kan mijn ei kwijt in twee bands. Dat is tof, omdat ik geen keuzes hoef te maken. Ik kan afwisselend Lou Gramm of Tom Araya zijn!”

“Ik kan afwisselend Lou Gramm of Tom Araya zijn!”

 

Sommige tracks op ‘Amber Pacific’ lijken wel ‘vergeten’ tracks uit de eighties te zijn. Vooral het gebruik van synths is erg geloofwaardig.
“Fijn dat je dat zegt, want dat is ook precies de bedoeling! Popmuziek uit de eighties is soms cheesy door het gebruik van synths. Als wij synthesizers inzetten, doen we dat omdat dat bij de muziek hoort en niet om ironisch of grappig te zijn. The Night Flight Orchestra is geen pastiche of parodie, maar een band vol jaren 80 fanaten. De tracks op ons derde album worden door de platenmaatschappij gepromoot als the real deal. Als cocaïne in plaats van wiet. Nu wil ik geen drugs promoten, maar ik kan me zeker vinden in die vergelijking. ‘Amber Galactic’ is geen slap aftreksel, maar een oprechte ode aan de eighties en seventies. Onze bassist Sharlee (D’Angelo. red) en gitarist David (Andersson. red) weten werkelijk alles van die periode. Het is niet voor niets dat ze bij geen enkele Zweedse popquiz meer welkom zijn. Je bent kansloos als je het tegen hen op moet nemen als het om eighties pop of rock gaat, haha.”


Wat is het idee achter de albumtitel?
“Niet zoveel eigenlijk, haha. David en ik praten graag over vrouwen en muziek uit de jaren 70 en 80. Amber is een naam die toen erg populair was. We vonden het een mooie naam en daarom besloten we dat het tijd werd dat Amber galactisch moest worden. Geef toe: het klinkt toch gewoon vet? Zoek er verder niet te veel achter.”

Hoe kom je in de stemming om eighties muziek te maken?
“Je bedoelt of ik mij moet voorbereiden? Nee hoor. Dagelijks kijken we jaren 80 films en luisteren we naar bands uit die periode. Er is een poel van inspiratie om uit te putten. Er zit zoals ik al eerder zei veel muzikaliteit en creativiteit in deze band. Daarnaast hebben twee leden een eigen studio en produceren ze muziek. Erg handig. We kunnen spontaan opnames maken en op ‘Amber Galactic’ hebben we geprobeerd om een live gevoel te creëren. De tracks moesten ademen.”

 

“Wij zijn de real deal: cocaïne in plaats van wiet!”


Retrorock is terug. Hoe verklaar je deze opleving?
“Muziek uit de jaren 70 en 80 klinkt fris en ik denk dat de wereld dat nu meer dan ooit nodig heeft. We leven in een vreemde tijd en mensen snakken naar positiviteit. Ik merk dat vooral de jaren 70 een comeback maken. De op Black Sabbath geïnspireerde bands schieten als paddenstoelen uit de grond inclusief soulpijpen en lange haren. Leuk, maar daar doen wij niet aan mee. Wat The Night Flight Orchestrea van andere bands onderscheidt, is dat wij ons door zowel muziek uit de seventies en eighties hebben laten beïnvloeden. Het bandgeluid is daardoor erg divers. Ik had nooit verwacht dit ooit te zeggen, maar ik wil mensen laten dansen. Er is niets mis mee om af en toe eens flink los te gaan op de dansvloer!”

Op 19 mei verschijnt ‘Amber Galactic’. Check hieronder alvast de video van ‘Gemini’ om in de stemming te komen!