Counter Culture shorts nummer #31 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze eenendertigste editie van shorts vind je vier mooie microreviews van de nieuwe albums van All That Remains, Vamps, Bob Wayne en NateWantstoBattle.

All That Remains – Madness (51)
Ooit was All That Remains een spannende metalcore band. De formatie combineerde schreeuwzang en sterke clean vocals met flitsend gitaarspel en donderende drums. ‘The Fall Of Ideals’ uit 2006 geldt als standaardwerk van hoe strakke metalcore moet klinken. Ruim tien jaar na release maakt dat wapenfeit nog steeds indruk. Dat gaat niet gebeuren met ‘Madness’. Ingenieuze composities, oprechte emoties of slimme teksten hoef je niet te verwachten. Deze schijf hangt van clichés aan elkaar en mist een eigen identiteit. Je hebt alles al een keer eerder gehoord en dan nog beter ook. Furieuze metal is verruild door doorsnee hardrock met een metalen laagje. All That Remains klinkt steeds meer als een fletse kopie van Disturbed en Papa Roach. De angel is eruit en de handrem staat erop. Voorlopig dieptepunt is de tenenkrommende  ballad ‘Back To You’ waarop de band opzichtig hengelt naar airplay op Sky Radio. Auw…

Recensent: Frank van de Ven

Vamps – Underworld (85)
De Japanse supergroep Vamps bestaat uit onder andere Hyde (voorman van L’Arc-en-Ciel) en K.A.Z. (gitarist van Oblivion Dust). Deze mannen zijn iconen in hun thuisland. Met deze formatie willen deze gasten internationaal doorbreken. Dikke kans dat dat gaat lukken, want ‘Underworld’ bestaat uit rauwe radiorock waar Amerikanen dol op zijn. Wat opvalt is dat de Engelse uitspraak van Hyde erg goed is. Je hoort niet dat hij uit het land van de rijzende zon komt. Marilyn Manson en Filter zijn zomaar wat namen die te binnen schieten als je deze schijf beluistert. De fan van stevige rock met een duister randje kan zijn of haar lol op met deze release.

Recensent: Frank van de Ven

Bob Wayne – Bad Hombre (83)
Bob Wayne is een musicerende cowboy. Als het goed is, weet je nu precies wat je kunt verwachten. Deze Amerikaan maakt country en vertelt verhalen over dolende zielen, leven aan de zelfkant en verdoemenis in Amerika. ‘Bad Hombre’ is verplichte kost voor de liefhebber van het Amerikaanse levenslied. De banjo komt prominent naar voren en de snik ook. Fans van Amerikaans melodrama  en het oeuvre van Hank Williams zullen dit album absoluut waarderen.

Recensent: Frank van de Ven

NateWantstoBattle – Sandcastle Kingdoms (71)
Stemacteur en muzikant Nathan Sharp vergaarde roem op YouTube met covers van artiesten en bands als Adele en Twenty One Pilots. Na een album vol covers gemaakt te hebben, werd het tijd voor een plaat met origineel materiaal. ‘Sandcastle Kingdoms’ klinkt als de soundtrack voor nog niet gemaakte animereeksen en videogames. Deze euforische powerpop klinkt net niet te zoet of te hard. Sharp slaagt erin om krachtige energiebommetjes op je af te vuren die je in beweging krijgen. Panic! At The Disco, Linkin Park en Fall Out Boy dienden als inspiratiebron. Vette uptempo popmuziek met flitsende gitaarpartijen!

Recensent: Frank van de Ven