Goed nieuws voor de fans van één van de beste metalzangers van deze generatie: Howard Jones is terug! En hoe! Het voormalig boegbeeld van Killswitch Engage en Devil You Know heeft een ‘nieuwe’ band opgericht en heeft er duidelijk weer zin in. De zanger klinkt namelijk krachtiger dan ooit. Nieuw is bewust tussen aanhalingstekens gezet, omdat Light The Torch een doorstart van Devil You Know is. Na het rumoerige vertrek van drummer John Sankey werden de overblijvers gedwongen om een nieuwe bandnaam aan te nemen. Dat werd dus Light The Torch.

Niet alleen de naam veranderde. Het bandgeluid ging namelijk ook op de schop. Op ‘Revival’ is een herboren groep te horen. Dit is geen gewone doorstart, maar een ware metamorfose. Light The Torch klinkt namelijk niet als Devil You Know. De duistere sfeer en bij vlagen smerige gitaarpartijen zijn weggesaneerd en hebben plaatsgemaakt voor een ander geluid. Deze herboren band klinkt fris en euforisch. Het gitaarspel klinkt gretig, er is ruimte voor achtergrondkoortjes en keyboardpartijen. Dat resulteert in een catchy album waarop Jones’ kenmerkende stem de hoofdrol opeist. Goed nieuws voor de fans van de croonende zangstijl van de Amerikaan. Ten tijde van Devil You Know klonk Jones voor zijn doen vlak en redelijk ingetogen. Die tijd is voorbij.

‘Revival’ schuwt de bombast niet en Jones is niet bang om melodramatisch uit de hoek te komen. De vocalen klinken passioneel en komen vanuit de tenen. Light The Torch roept herhaaldelijk herinneringen op aan Killswitch Engage ten tijde van ‘As Daylight Dies’ en de titelloze opvolger uit 2009. Redelijk oude platen waarop Jones vocaal op de toppen van zijn kunnen opereerde. Het blijkt dat hij zich echter inhield, want op ‘Revival’ trekt hij alle registers open. Vrijwel elke track kenmerkt zich door de fraaie, warme en soulvolle zang zoals alleen deze Amerikaan dat kan brengen.

Dit ‘debuut’ markeert een nieuwe periode voor Jones & co. In een rechtvaardige wereld moet Light The Torch namelijk moeiteloos complete arena’s kunnen vullen. ‘Revival’ bevat tracks die blijven hangen en indruk maken. Jones klonk nog nooit zo groots en meeslepend en omarmt zijn innerlijke popster. Kippenvel gegarandeerd! Af en toe komt er wel schreeuwzang naar boven drijven, maar die momenten zijn spaarzaam. Gelukkig maar, want juist door zijn zuivere zang onderscheidt deze frontman zich van de concurrentie. Kleine kans dat er een betere metalcore plaat verschijnt dit jaar!

Light The Torch’s debuut ‘Revival’ serieuze kanshebber beste metalplaat 2018
98%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%