Keihard door blijven feesten terwijl de zomertijd ingaat. Voor de bezoekers van SubQuake in 013 in Tilburg was het afgelopen weekend een vreemde gewaarwording. Toen headliner Netsky het estafettestokje overnam van Fox Stevenson schrokken de bezoekers zichtbaar: opeens zat de nacht er al bijna op. Maar geen van hen leek nog aan slapen te denken. Een wild drum and bass feestje werd het, dat vol goede moed tot in de ochtend werd doorgetrokken.

SubQuake heeft zich in de loop der jaren bewezen als een avond waarin grenzen verlegd worden. Drum ’n bass dj’s flirten in hun optredens continu met andere genres als dubstep, electro en glitch, maar blijven altijd binnen de kaders van de rauwe, elektronische muziek. Vorig jaar zaten de Groningers van Noisia op de troon van SubQuake, maar dit weekend was het Netsky die de heerschappij over het feest opeiste.

Hitcatalogus om jaloers op te zijn

De muziek van Netsky kennen we intussen: aanstekelijke en zomerse drum ‘n bass met herkenbare refreinen, bedoeld om complete zalen en festivalweides te laten springen en dansen. Netsky, die in het echte leven Boris Daenen heet, is pas 28, maar heeft een hitcatalogus waar menig dj jaloers op is. Tegenwoordig heeft hij zelfs genoeg eigen muziek om een show van anderhalf uur te vullen.

Het publiek van voornamelijk twintigers, dertigers en veertigers blijkt na Banganagangbangers en Fox Stevenson nog voldoende energie te hebben. Ze kolken van blijdschap, moshen uit woede en dansen zichzelf een vijs uit. Netsky doet het vanavond helemaal alleen, zonder hulp van zijn band die hij in sommige shows bij zich heeft. Ergens mist de set daardoor wel een soort van dynamiek, al lost Netsky dat gebrek feilloos op door aan de liedjes zelf een draai aan te geven.

Zwoele lentesfeer

In de 013 kruipt de temperatuur razendsnel op, terwijl Netsky een zwoele lentesfeer lijmt aan spijkerharde dubstep. Jonge kerels springen gebroederlijk arm om arm op en neer, terwijl de vele meisjes in de zaal massaal op de schouders gaan. Ergens midden in de set is er een moment waarop het concert even inzakt, maar de Belg herpakt zich uiteindelijk en laat de zaal zowat exploderen met een gruwelijke versie Skrillex’ Wild For The Night.

Hetgeen Netsky zo goed en zo uniek maakt, is dat het geen verkapte dj maar een echte muzikant is. Zonder probleem stopt hij een grote dosis aan soul en pop in zijn muziek, zonder dat het wringt of botst. De Belg put ook uit andere muziekstijlen, waaronder acidhouse, twostep, maar voornamelijk uit dubstep. Netsky husselt al die stijlen door elkaar, waardoor de meeste nummers meteen je aandacht grijpen.

…En de nacht gaat door

Ter ondersteuning van een prima lichtshow, met drie smalle led-schermen die het volledige podium bedekken en een karrenvracht aan sensationele lasers, zorgt Netsky voor een groots spektakel waarin geen enkele hit ontbreekt. Van High Alert, Here With You tot Go 2 en natuurlijk magnum opus Rio: het is een hitfestijn van jewelste. De onweerstaanbare refreintjes worden luidkeels meegezongen door honderden enthousiaste bezoekers, die alleen nog maar luid kunnen applaudisseren als de jonge Belg de fakkel overdraagt aan zijn opvolgers van Black Sun Empire.

En zo gaat de nacht nog wel even door. SubQuake bewijst zich opnieuw een feest van formaat en keert dan ook in oktober weer terug naar Tilburg.