Evenals afgelopen jaren besteden wij ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Het Belgische metal festival wordt gehouden in Dessel en vindt dit jaar plaats van 21 t/m 24 juni. Ja, u leest het goed, dit jaar geen drie maar vier dagen metaal op de Desselse grasweide. Nu kon men de afgelopen jaren op de donderdag ook al flink losgaan op voornamelijk Belgisch metalgeweld. Dit jaar is er eenmalig sprake van een heuse XL editie, waarop de donderdag is uitgegroeid tot een volwaardige vierde festivaldag met niemand minder dan Guns ‘n’ Roses als headliner. Ook met de andere headliners zit het wel snor, Iron Maiden op vrijdag, Volbeat op zaterdag en Ozzy Osbourne op zondag. Naast deze headliners heeft de organisatie weer een hele hoop mooie harde namen weten te strikken. Wat bijvoorbeeld te denken van bands als A Perfect Circle, Ghost, Parkway Drive, Ayreon, Megadeth, Meshuggah, Judas Priest en Marilyn Manson.

Met zo’n 120 bands op de affiche, die verdeeld zijn over vijf podia, kunnen wij ons voorstellen dat jullie wel eens voor wat lastige keuzes kunnen komen te staan. Derhalve proberen wij evenals afgelopen jaren jullie weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festival dag een heuse must-see.

Jonathan Davis vs. DOOL

Jonathan Davis (donderdag 19.45-20.45, Mainstage 1): Jonathan Davis is uiteraard geen onbekende meer. De zanger van Korn stond met zijn band namelijk al vijf keer eerder op Graspop Metal Meeting. Dit jaar zal de goede man voor de eerste maal solo zijn kunsten vertonen.

Voor: Jonathan Davis is een uitstekend performer en de eerste voorproefjes van zijn op 25 mei te verschijnen solodebuut ‘Black Labyrinth’ zijn bijzonder goed te pruimen. En ja, er zal heus wel een klein Kornklassiekertje langskomen.

Tegen: Het is natuurlijk geen Korn. Maar ja, het is ‘What it is.’

 

DOOL (donderdag 20.05-20.50, Metal Dome): De Nederlandse band DOOL met zangeres Ryanne van Dorst (voorheen Ella Bandita), bij het niet muziekminnend publiek vooral bekend van TV en/of als de ‘ex schoondochter’ van Patricia Paay, houdt wel van een lekker potje occulte hardrock.

Voor: Het debuutalbum ‘Here Now, There Then’ was een voltreffer en live stelt de band zelden teleur. Met drie gitaren, een uitstekende ritmesectie en Ryanne van Dorst als aanjager kunnen de duivelshoorntjes de lucht in.

Tegen: Het moet natuurlijk wel je ding zijn. De muziek is overwegend donker en de band wisselt harde stukken met rustige psychedelische stukken af.

 

Conclusie: Bij ons zal de liefde voor het vaderland overwinnen en we gaan dus lekker meeblèren op krakers als ‘She Goat’, ‘The Alpha’ en ‘Oweynagat’.

De tip voor de donderdag

Vind je Guns ‘n’ Roses maar een stel rare snuiters, dan zou je nog altijd in de Metal Dome naar een stel nog raardere snuiters kunnen gaan kijken. Daar speelt namelijk Heilung (22.00-23.00). De band heeft een liveshow zoals je die nog nooit hebt gezien. Verkleed als Vikingen brengt deze Deense band een mix van folk-, pagan- en vikingmuziek, die voornamelijk leunt op percussie en strijdkreten. Het instrumentarium van de band bestaat naast trommels (héél véél trommels) ook uit zwaarden en menselijke botten! Een bijzonder bandje dus. Geen wonder dat Heilung als een van de eerste bands voor Roadburn 2019 is bevestigd.

 

Parkway Drive vs. Ayreon vs. Neurosis

Parkway Drive (vrijdag 23.10-00.40, Main Stage 2): Metalcore van de bovenste plank. Deze Aussies spelen voor de vijfde keer op Graspop Metal Meeting en mogen ter ere van dit jubileum afsluiten op Main Stage 2.

Voor: Dat de heren Main Stage 2 mogen afsluiten, is natuurlijk niet alleen een cadeautje van de organisatie ter ere van het vijfjarig jubileum. Nee, deze heren hebben deze plek dubbel en dik verdiend met hun energieke liveshows waar men menig crowdsurfrecord verbrak.

Tegen: Nou, als je liever geen kistjes, opblaaskrokodillen of power rangers in je nek hebt, dan kun je een plaatsje voor het podium bij Parkway Drive beter mijden.

 

Ayreon (vrijdag 23.05-20.00, Marquee): De koning, keizer, admiraal van de progressieve space rock opera’s daalt af naar Dessel dit jaar. De organisatie heeft namelijk Arjen Anthony Lucassen met zijn Ayreon weten te strikken voor een zeer exclusief optreden.

Voor: Daar hoef je alleen maar onderstaand clipje voor te kijken. Voortreffelijke musici, geweldige composities en een wagonlading aan topzangers en -zangeressen.

Tegen: Vind je de video niks, dan is de kans groot dat Ayreon niet jouw cup of tea is. Dan kun je maar beter naar Parkway Drive of onderstaande geweldenaren gaan kijken.

 

Neurosis (vrijdag 23.30 – 00.30, Metal Dome): De legendarische band Neurosis heeft een enorme stempel gedrukt op het post-metal genre met hun alles overrompelende mix van metal, sludge, psychedelische rock en industrial. De band staat al bijna 30 jaar onafgebroken aan de top van het genre.

Voor: Neurosis treffen we niet vaak aan op een festival. Sowieso is het aantal optredens in Europa bijzonder schaars te noemen. Wanneer je Neurosis dan ook nog nooit live hebt gezien, is dit dé uitgelezen kans. Een van de kenmerken van de live shows van de band is de afwezigheid van een lichtshow. In plaats hiervan treedt de band op tegen een achtergrond van verontrustende beelden en projecties. Het belangrijkste kenmerk is echter toch wel de enorme muur van geluid die de band weet op te trekken. Je wordt er gegarandeerd akelig van.

Tegen: De band oogt redelijk statisch. Verwacht afgezien van de visuals, buiten de muziek om, geen vuurwerk van het podium. Eerlijk gezegd is dit ook niet nodig, want ook al oogt het allemaal wat lauwtjes, Neurosis is live een intense ervaring.

 

Conclusie: Wanneer je van alle drie de genres houdt, is dit een vrijwel onmogelijke keuze. Alle drie de bands behoren namelijk tot de absolute top van het genre. Toch zal voor ons ook hier de vaderlandsliefde overwinnen. Ayreon dus! Dit mede ook vanwege het feit dat liveshows van Ayreon zeldzamer zijn dan hobbelpaardstront.

De tip voor de vrijdag

De tip voor vrijdag is eentje die u wellicht in de wandelgangen al eens hebt gehoord. We hebben het over Zeal & Ardor (14.00-14.45, Metal Dome). Zeal & Ardor is het eenmansproject van Manuel Gagneux. Deze sympathieke Zwitser kwam op het lumineuze idee om black metal te combineren met de blues en spirituele muziek uit de Mississippi delta. Het album ‘Devil is Fine’ was een schot in de roos en ook het nieuwe album wordt weer een knaller als we de twee vooruitgesnelde video’s mogen geloven.

 

Baroness vs. Megadeth

Baroness (zaterdag 21.30-22.20, Metal Dome): Vorig jaar zette de band Baroness de Metal Dome al een keer op haar kop en dat mogen ze dit jaar nog eens dunnetjes komen over doen.

Voor: Een quote uit onze recensie van vorig jaar zou moeten volstaan denken wij: ‘Voor wie het weekend wilde vangen in een blik, die hoefde zaterdag alleen maar even te kijken naar de nieuwbakken gitariste van Baroness. De gelukzaligheid die van Gina Gleason afstraalde sprak boekdelen. Een smile van oor tot oor. Tja, wat wil je, je speelt net je zesde concert met de band en krijgt een overvolle enthousiaste Metal Dome voor je neus. Niet alleen Gina geniet, maar de hele band heeft er zin in. En die vonk slaat over op het publiek. Gooi dat enthousiasme in de blender met songs als ’Kerosene’, ‘Shock Me’ en ‘Take my Bones Away’ en je krijgt een topconcert. Prachtig om te zien hoe de band dat afschuwelijke busongeluk achter zich heeft kunnen laten.’

Tegen: Probeer zo’n show maar eens te evenaren. Daarbij heeft de band nog geen nieuw materiaal en lijkt een herhaling van zetten aan de orde. Aan de andere kant hebben wij wel vertrouwen in John Dyer Baizley en consorten.

 

Megadeth (zaterdag 21.15-22.25, Main Stage 2): Met Megadeth is ook dit jaar op Graspop weer een band van de Big Four aanwezig. Voor de zesde maal maar liefst komen Mustaine plus vrienden de Desselse grasweide onveilig maken.

Voor: Het laatste album ‘Dystopia’ (2016) bewees maar weer eens dat de rek er nog lang niet uit is bij Megadeth. De band won zelfs een Grammy Award voor dit album. Uiteraard zullen tracks van iconische metal albums als ‘Peace Sells…But Who’s Buying’, ‘Rust In Peace’ en ‘Countdown To Extinction’ niet ontbreken op de setlist.

Tegen: Dave Mustaine is een beetje de Frank Boeijen van de metalwereld. Hij schijnt het allemaal wel te weten, maar niemand die hem verstaat. Nee, Mustaine is inderdaad geen wereldzanger, hij mompelt zijn teksten maar wat in de microfoon. Maar wanneer de band in vorm is, staat hier wel een heerlijk potje thrash metal tegenover.

 

Conclusie: Deze keuze gaan we waarschijnlijk op de dag zelve maken. Hebben we zin in een potje onvervalste thrash of gaan we ons oor laten hangen bij Baroness. We kunnen het nu met nog geen mogelijkheid zeggen. En voor hetzelfde geld bezoeken we beide bands niet, maar gaan we voor de melodische death metal van At the Gates. Ook niet te versmaden deze Zweden.

De tip voor de zaterdag

Vind je de gimmick van Ghost wel aardig, maar de muziek veel te soft, dan is Batushka wellicht iets voor jou. Qua gimmick komt de band aardig in de buurt van Ghost, maar de muziek is vele malen heftiger. De uit Polen afkomstige band maakt orthodox goede black metal, al zijn niet alle geestelijken in Polen het daarmee eens.

 

Carnivore A.D. vs. Tesseract

Carnivore A.D. (zondag 17.10-18.00, Marquee): Carnivore A.D. was de band van Peter Steele, voordat deze furore maakte met Type O Negative. Met sound-a-like Baron Misuraca op zang en bas trekt de band nu langs velden en zalen om het publiek kennis te laten maken met het oeuvre van de band.

Voor: ‘Carnivore’ en ‘Retaliation’, de twee albums die de band maakte, zijn twee regelrechte crossover/thrashklassiekers.

Tegen: Lord Petrus Steel is natuurlijk al een tijdje niet meer onder ons. En Carnivore zonder Steele, is toch een beetje als een Porsche met een Suzukimotor.

 

Tesseract (zondag 17.30-18.15, Metal Dome): Tesseract behoort tot de top van de progressieve metalacts, dat bewijst de band op het nieuwe album ‘Sonder’ opnieuw.

Voor: Polyritmische structuren, zevensnarige gitaren, niks geen hapklare brokjes dus, maar hogere wiskunde. Dat moet live wel smaken!

Tegen: Twee jaar geleden viel Tesseract ons inziens een beetje tegen. Want hoewel de band goed en strak speelde, ontbrak de bezieling. Dit jaar een herkansing?

 

Conclusie: Wij gaan voor Carnivore A.D. Wellicht is dit de laatste kans om alle crossover/thrash klassiekers nog eens live te aanhoren. En mocht de sound-a-like van Peter Steele ons gaan vervelen, dan kunnen we altijd nog onnodig moeilijk gaan doen bij Tesseract.

De tip voor de zondag

Voor de zondag een tweetal tips! Zo hebben we daar hardcore/punk supergroep Dead Cross (21.40-22.30, Marquee) met niemand minder dan Dave Lombardo en Mike Patton in de gelederen. En natuurlijk tippen we ook onze eigen Adje Vandenberg met zijn Moonkings. Houd je van een (h)eerlijk potje onvervalste hardrock dan moet je bij de Vandenberg’s Moonkings (12.00-12.40, Main Stage 1) zijn.

 

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Of juist niet, en twijfelen jullie nog meer. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2018 verwijzen wij u naar de site van het festival: www.graspop.be.

De Combi, Combi XL en de dagkaarten voor vrijdag zijn overigens uitverkocht. Er zijn alleen nog dagkaarten voor de donderdag, zaterdag en zondag te verkrijgen.