Counter Culture shorts nummer #51 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze eenenvijftigste editie van shorts vind je vier mooie microreviews van de nieuwe albums van Diamante, Hawthorne Heights, State Champs en Skeletonwitch.

Diamante – Coming In Hot (91)
Vrouwen met blauw haar weten te verrassen. Altijd. Neem nu Alissa White-Gluz van Arch Enemy: ze ziet eruit als een popprinsesje, maar ontpopte zich tot eersteklas gruntster. Ook Diamante lijkt op het eerste gezicht een inwisselbare tienerster, maar blijkt in de praktijk een stuk interessanter te zijn. Deze Amerikaanse maakt namelijk lekker dikke hardrock in het verlengde van Halestorm en Joan Jett. Dit debuut klinkt ronduit episch en heeft een eighties vibe over zich heen. Diamante is eigenlijk te laat geboren, want haar euforische muziek lijkt gemaakt te zijn voor jaren 80 films. In gedachte hoor je deze nummers tijdens montages van boksfilms waar de held met zijn laatste krachten zijn vijand te lijf gaat (en uiteraard alsnog wint). Survivor eat your heart out! De fan van oldschool hardrock met een dikke popsaus kan niet om dit debuut heen.

Recensent: Frank van de Ven

Hawthorne Heights – Bad Frequencies (67)
Hawthorne Heights begon ooit als één van de braafste jongetjes uit de emoklas (inclusief verplichte en zeer strak gestylde scheiding), maar is inmiddels uitgegroeid tot een sympathiek, radiorockbandje. De grote doorbraak blijft echter uit en het is duidelijk waarom: deze formatie is niet in staat om ècht goede liedjes te schrijven. Deze band klinkt op het eerste gehoor fris en energiek, maar als er vervolgens nog een track volgt valt op hoe erg de nummers op elkaar lijken en hoe weinig gevarieerd de zang van JT Woodruf is. ‘Bad Frequencies’ is dan ook een perfect shuffle-album. Zo af en toe één nummer van Hawthorne Heights horen is leuk, maar meer dan twee tracks achter elkaar neigt naar overkill.

Recensent: Frank van de Ven

State Champs – Living Proof (90)
Zolang State Champs bestaat, is poppunk springlevend! Deze gasten zijn het perfecte bewijs waarom dit genre ooit zo populair was en niet van de (Amerikaanse) radiozenders was weg te slaan. ‘Living Proof’ barst uit zijn voegen van de energie en passie voor de stroming. Het flitsende gitaarwerk en de bevlogen, soulvolle zang trekken je direct de muziek in en laten je pas bij de laatste noot los. Deze band gelooft in wat het doet en dat hoor – nee, voel je! State Champs is klaar om festivalweides en concertzalen omver te blazen met hun muziek. Intensiteit is het sleutelwoord en dat resulteerde in één van de beste poppunkplaten van dit jaar.

Recensent: Frank van de Ven

Skeletonwitch – Devouring Radiant (86)
De liefhebber van spannende metal kan ‘Devouring Radiant’ blind aanschaffen. Opnieuw is Skeletonwitch erin geslaagd om een even indrukwekkende als intense genrecocktail op de luisteraar af te vuren. Klassieke heavy metal, deathmetal en blackmetal zijn op één hoop gegooid en tot een smakelijk geheel gemaakt. Deze plaat is technisch, strak en euforisch tegelijk. Omdat Skeletonwitch al je emoties meesterlijk bespeeld en telkens nieuwe invalshoeken presenteert, boeit dit album van begin tot eind. Meeslepend en gewoon erg tof.

Recensent: Frank van de Ven