Nu The Gathering (tijdelijk) op zijn gat ligt, is er goed nieuws voor fans van deze legendarische band. Je kunt HABITANTS namelijk als een soort doorstart van eerder genoemde groep beschouwen. Deze nieuwbakken formatie heeft met René Rutten en Frank Boeijen namelijk twee oerleden van The Gathering in de gelederen. Liefhebbers van pure, emotionele muziek zonder studiotrucs en flashy gimmicks kunnen hun hart ophalen met debuutalbum annex instant classic ‘One Self’.

Deze eerste worp van HABITANTS is een zeer persoonlijk project en dat is in elke noot te horen. Tijdens het opnameproces stierf de pasgeboren zoon van Rutten en zijn vrouw Gema Pérez. Die vreselijke gebeurtenis hangt als een schaduwdeken boven deze release. ‘One Self’ is dan ook een plaat over verlies en rouwverwerking, terwijl het tegelijkertijd een viering van het leven is. Ondanks alle tegenslag en verdriet gaat het leven door en zul je de kracht moeten vinden om door te gaan.   Bovenal is ‘One Self’ een eerbetoon aan de overleden Vince.

Hoe zwaar de thematiek ook is, HABITANTS verzuipt nooit in de ellende. Uiteraard is dit album bij vlagen zwaarmoedig, maar er is ook ruimte voor hoop. Die combinatie tussen donker en licht werkt heel goed. Fans van het werk van Rutten en Boeijen zullen vast wel een idee hebben van wat ze kunnen verwachten van dit duo. Het tweetal weet waar hun kracht ligt en pakt opnieuw uit met smaakvolle composities die flirten met progpop, altrock en shoegazing.

‘One Self’ is een dromerige en melancholische plaat. Bands als Dredg en The Gathering zijn referentiekaders. Frontvrouw Anne van den Hoogen imponeert met haar kraakheldere stem en krachtige voordracht. Ze zingt vrij ingetogen, maar je hoort de rauwe emotie in de vocalen. Elk woord komt keihard binnen en dat resulteert in een album dat je continu weet te raken. Dit is kunst!

Deze recensie staat inderdaad vol superlatieven. Vooruit nog eentje om het af te leren: ’One Self’ is buitenaards mooi! Over dit album moet je eigenlijk niet teveel praten, deze muziek moet gewoon gehoord worden. Sterker nog: moet je ondergaan. Het liefst met en koptelefoon op of vooraan bij het podium. Hoe dan ook: gun jezelf HABITANTS en ga deze plaat checken! Een betere plaat (van vaderlandse bodem) zul je niet snel vinden dit jaar.

HABITANTS staat stil bij de dood en viert tegelijkertijd het leven op ‘One Self’
95%Totale score
Waardering gebruiker: (3 Stemmen)
94%