Het Amerikaanse I The Mighty bestaat inmiddels elf jaar en heeft zich in de loop der jaren steeds verder doorontwikkeld. Van typisch Equal Vision-bandje is de band uitgegroeid tot een volwassen progrockband met een emosausje. Eind 2017 lanceerde het gezelschap ‘Where The Mind Wants To Go/ Where You Let It Go’. Op dit derde studioalbum was een volwassen groep te horen die intelligente teksten met snedig gitaarspel combineerde. Op zondag 14 oktober stond de band voor het eerst in Nederland in de Basement van Dynamo Eindhoven.

De band fungeerde als support van Movements, maar dikke kans dat deze gasten een hoop zieltjes gewonnen hebben met hun toffe show. De bezoekers zagen namelijk een band in bloedvorm. Alle albums van I The Mighty kenmerken zich door een kristalheldere productie en studiofoefjes (zoals een spaarzaam ingezette stemvervormer). Daarnaast lijkt het soms net of de vocalen van Brent Walsh bewerkt zijn. De vraag blijft dan of een band live overeind blijft staan. In het geval van I The Mighty is die vrees volledig onterecht. Sterker nog: deze groep komt zelfs beter over in een live setting!

Er wordt veel materiaal van ‘Where The Mind Wants To Go/ Where You Let It Go’ gespeeld. De band trapt af met ‘Degerenates’ en ‘Pet Names’. Later komen ook nog ‘Chaos In Motion’ en ‘Silver Tongues’ voorbij. Complexe en technische refreintjes worden moeiteloos naar het podium vertaald. Het is bijzonder om zo’n allegaartje op het podium te zien. Walsh en bassist Chris Hinkley zien eruit als twee normale gasten die zo je buren zouden kunnen zijn, terwijl de in een wijde slobbertrui en onder een muts verscholen gitarist Ian Pedigo oogt als een lid van een skatepunkband. Drummer Blake Dahlinger ziet er met zijn dreads dan weer uit alsof hij deel uitmaakt van een nu-metalformatie. Juist de diversiteit van al deze muzikanten maakt de muziek van I The Mighty zo spannend. Diversiteit komt samen in één band: je ziet een geoliede machine aan het werk.

Sfeermaker
Dynamo Eindhoven kenmerkt zich door het redelijk povere geluid. De zang wordt vaak schel en dof door de speakers en de instrumenten komen vaak niet sterk over in de rommelige geluidsmix. I The Mighty slaagt er in om ondanks het povere geluidssysteem toch warm te klinken. Walsch is goed bij stem en bewijst een geweldige zanger te zijn. Hij zingt verstaanbaar en passioneel zonder overdreven te articuleren. De frontman krijgt vocale ondersteuning van de goedlachse Chris. Deze bassist is de sfeermaker van de band en spoort het publiek aan om mee te springen, klappen en zingen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en hij krijgt al snel de zaal mee. De thuisblijvers kregen dus ongelijk: het Nederlandse debuut van I The Mighty was ijzersterk en smaakt absoluut naar meer. Deze band verdient een plekje als headliner en grotere zalen (met beter geluid).

Wel kudos voor Dynamo Eindhoven. Hier siert deze zaal dat ze dit soort bijzondere bands programmeert en daardoor lef toont. Als je echt alternatieve muziek live wilt horen dan kun je niet om deze zaal heen. Fijn ook om te zien dat een hoop mensen deze band wilden zien en de moeite namen om naar Eindhoven te gaan. Geweldige avond met een fantastische band!