In 2010 werd de wereld opgeschrikt – of wakker geschud – door The Damned Things. Deze supergroep bestond uit een gemêleerd gezelschap. Geef toe: jij had vast ook niet zo snel zien aankomen dat de gitarist en drummer van Fall Out Boy zouden samenwerken met leden van Anthrax en Everytime I Die. Dit eclectische samenwerkingsverband leverde debuut ‘Ironiclast’ op.

De eerste worp van deze supergroep rond oprichters Joe Trohman van Fall Out Boy en Scott Ian van Anthrax bestond uit catchy rock. Het iconische Thin Lizzy vormde een belangrijke inspiratiebron voor deze gasten. Keith Buckley, voorman van Everytime I Die, liet zich van een heel andere kant horen en liet zijn innerlijke rockgod los. Hoewel je op basis van het ledenbestand een behoorlijk heftige plaat zou verwachten, bleef ‘Ironiclast’ nog behoorlijk braaf. In een rechtvaardige wereld waren de tracks allemaal hitsingles geworden en kon de wereld niet om deze rockband heen. Helaas verdween de plaat, hoe tof ook, in de anonimiteit.

Na een radiostilte van negen jaar(!) is The Damned Things weer volop in de belangstelling. De eerste single, ‘Cells’ genaamd, kon op goedkeurende geluiden rekenen en nu is het tweede wapenfeit van deze Amerikanen een feit. ‘High Crimes’ laat een andere band horen wat logisch is gezien de bezettingswisselingen. Rob Caggiano van Anthrax heeft bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor Dan Andriano van Alkaline Trio. The Damned Things anno 2019 klinkt een stuk feller en minder glossy. ‘High Crimes’ is vuiger en harder dan de voorganger.

Wat deze schijf zo tof maakt, is het spelplezier dat in elke noot te horen is. Dit gelegenheidsproject bestaat uit een stel vrienden die bijeenkomen om pretentieloos te rocken. Zonder druk van labelbazen, marketingafdelingen en hondstrouwe fans levert dat een vet album op waarin schurende gitaren, ronkende bassen, roffelende drums en croonende zang samenkomen. De organische productie laat de vocalen en instrumenten zoveel mogelijk intact, zodat er een ietwat rafelig geluid ontstaat. ‘High Crimes’ klinkt nergens overgeproduceerd of glad.

Hopelijk laat een volgend album minder lang op zich wachten. De wereld heeft namelijk behoefte aan authentieke rock & roll!

‘High Crimes’ van The Damned Things misdadig laat, maar wel erg goed
86%Totale score
Waardering gebruiker: (2 Stemmen)
85%