Counter Culture shorts nummer #96 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze zesennegentigste editie van shorts vind je acht mooie microreviews van de nieuwe albums van Yours Truly, Fit For A King, Spirits Adrift, Sundressed, Eastwood, Elder Brother, Undeath en GHØSTKID.

Yours Truly – Self Care (85)
Terwijl Paramore na allerlei intern drama besloot om van poppunk naar synthpop over te stappen, sprong het Australische Yours Truly in het gat dat hun grote voorbeeld achterliet. ‘Self Care’ is een lekker ambachtelijke poppunkplaat vol stuiterende gitaarloopjes, galmende emovocalen en een hoog tempo. Als je ‘Riot’ en ‘Brand New Eyes’ te gek vindt, dan zal deze schijf je zeker bevallen. De kristalheldere productie en de passie waarmee gemusiceerd wordt, werken aanstekelijk. Dit album verdient een groot publiek. In deze onzekere tijd vol virussen, verkiezingen en maatschappelijke onrust is de vrolijke en onbekommerde muziek van Yours Truly namelijk broodnodig!

Recensent: Frank van de Ven

Fit For A King – The Path (81)
Het Amerikaanse Fit For A King is een christelijke metalcore band. Door het zo openlijk uitdragen van hun geloofsovertuigingen komt deze groep nogal intens uit de hoek. De liefde voor Hem wordt onomwonden gedeeld en omlijst met beenharde riffs, fraaie clean vocals en overstuurde schreeuwzang. Of je nu religieus aangelegd bent of niet: de passie waarmee deze band hun geloof naar voren brengt, komt hard binnen. ‘The Path’ is een manifest van gelovige muzikanten die duidelijk maken waar ze voor staan. Het heeft een krachtig metalcore album opgeleverd dat genrefans zeker zal bekoren. De christelijke teksten kunnen een afschrikwekkende werking hebben voor atheïsten, maar als je daar overheen kunt stappen wacht een diep persoonlijke en indrukwekkende plaat op je.

Recensent: Frank van de Ven

Spirits Adrift – Enlightened In Eternity (85)
Het lijkt erop alsof Spirits Adrift te laat geboren is, want de heavy metal op ‘Enlighted In Eternity’ klinkt alsof het in de eighties gemaakt werd. Bij vlagen doet de band denken aan een ietwat loggere versie van Iron Maiden toen Paul Di’Anno nog achter de microfoon stond. Wat deze plaat echter zo bijzonder maakt, is dat het door slechts twee personen gemaakt is. Multi-instrumentalist Nate Garrett neemt naast de lekker rauwe zang ook de gitaar en bas ter hand. Marcus Bryant verzorgt de drums. Dit duo is erin geslaagd een vol geluid te creëren dat je niet achter een tweetal zou zoeken. Fans van old school heavy metal moeten dit vierde wapenfeit van dit powerduo zeker checken.

Recensent: Frank van de Ven

Sundressed – Home Remedy (61)
Als je zin hebt in clichématige poppunk met een rafelrandje dan zou dit Sundressed zomaar wat voor jou kunnen zijn. Deze band beschikt over een zanger met een onopvallende klagerige emozangstijl die je al duizenden keren hebt gehoord. Vaak nog beter ook. Geen verrassingen dus. Desondanks ligt ‘Home Remedy’ goed in het gehoor en zorgen de voor het genre net iets hardere gitaarlijntjes voor de nodige variatie. Een krappe voldoende dus voor deze release.

Recensent: Frank van de Ven

Eastwood – It Never Gets Easy (89)
Eastwood kun je beschouwen als een eerbetoon aan emobands van het eerste uur. Denk dan aan Amerikaanse formaties als Mineral, Braid en Sunny Day Real Estate. ‘It Never Gets Easy’ doet soms ook denken aan het oudere werk van het Britse Basement. Verwacht stuwende, energieke indierock met breekbare vocalen met een melancholische sfeer. Heel erg toffe plaat!

Recensent: Frank van de Ven

Elder Brother – I Won’t Fade On You (79)
Zo saai als de bandnaam is, zo spannend is de muziek. Elder Brother maakt soulvolle indierock die zich als een kruising tussen My Morning Jacket (de zang), Weezer (de puntige riffs) en the Eagles (de ontspannen sfeer) laat beluisteren. ‘I Won’t Fade On You’ is een smaakvol album met een tijdloze allure. De liedjes zitten goed in elkaar en er wordt met hoorbaar plezier gemusiceerd.

Recensent: Frank van de Ven

Undeath – Lessons Of A Different Kind (76)
Met een bandnaam als Undeath kun je toch niets anders verwachten dan lompe deathmetal? ‘Lessons Of A Different Kind’ bevat duistere metal met gorgelvocalen en een toefje melodie. Formaties als Entombed en Death hebben duidelijk als inspiratiebron gediend. Je kunt slechtere voorbeelden hebben! Undeath vindt het wiel niet opnieuw uit, maar is erin geslaagd om een lekkere bak herrie neer te zetten waar fans van eerder genoemde bands hun vingers bij zullen aflikken.

Recensent: Frank van de Ven

GHØSTKID – GHØSTKID (78)
GHØSTKID is het geesteskind van Sebastian ‘Sushi’ Biesler. Dit oud-lid van Eskimo Callboy heeft al zijn opgekropte frustraties in een aantal liedjes verwerkt en op de wereld losgelaten. Hoe dat klinkt? Alsof een woeste punkzanger en een boybandvocalist om beurten achter de microfoon plaatsnemen en ineens de complete sfeer van de muziek bepalen. Intense woede meets hypervrolijkheid. Dit debuut laat zich als een alternatief metalcore album beluisteren. De schreeuwzang is woester dan je gewend bent, soms zelfs smerig, terwijl de clean vocals stroperiger dan voor het genre gebruikelijk zijn klinken. Toch werkt deze kruisbestuiving van genres op de een of andere manier wel. Vreemde plaat, maar wel lekker!

Recensent: Frank van de Ven