Er kan een hoop gebeuren in een jaar tijd en als iemand daarover kan meepraten is het Nathan Gray wel! De zanger van Boysetsfire zou vorig jaar december Nederland aandoen voor een solo-optreden in Eindhoven. Wegens corona ging dat feest niet door maar een jaar later is hij alsnog in ons land te bewonderen. Ditmaal treedt hij niet onder zijn eigen naam op – wat vorig jaar nog wel het plan was – maar staat hij in december met zijn band The Iron Roses op de planken in Sittard. Counterculture wil van Gray weten wat je van een show van zijn nieuwe band kunt verwachten.

Gray heeft een op zijn zachts gezegd ‘bijzondere’ periode achter de rug. Eerder dit jaar kwam hij op zijn vijftigste uit de kast als queer. Sinds zijn coming out omarmt de Amerikaan zijn ware ik en zet hij zich nóg meer in voor minderheden in de maatschappij. Ook op werkgebied is er het een en ander veranderd voor de Amerikaan. Wat begon als een soloproject onder zijn eigen naam is uitgegroeid tot een band waarvan Gray nu ‘slechts’ onderdeel uitmaakt. In plaats van Nathan Gray & The Iron Roses is er nu sprake van ‘slechts’ The Iron Roses.

Gray vond het niet meer terecht om onder zijn eigen naam op te treden. De zanger is erg trots op de groep muzikanten die hij om zich heen heeft verzameld en steekt zijn lof voor zijn collega’s niet onder stoelen of banken. Zijn laatste wapenfeit ‘Rebel Songs’ – dat hij nog onder zijn eigen naam uitbracht – brengt hij nu onder de noemer The Iron Roses ten gehore. Er wordt al voorzichtig aan nieuw materiaal gewerkt laat Gray weten.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
“Het voelde als een bevrijding om uit de kast te komen en mezelf te laten zien zoals ik echt ben. Laatst vroeg iemand mij hoe ik dit zolang kon wegstoppen. We barstten vervolgens in lachen uit omdat ik mijn vrouwelijke kant zolang verborgen heb gehouden. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat vrouwen niet zo goed zijn in het bewaren van geheimen. Om heel eerlijk te zijn, was het erg moeilijk om deze kant van mezelf voor de buitenwereld te verbergen. Ik deed mij anders voor dan dat ik was en dat drukte als een zware last op mijn schouders. Zowel mentaal als fysiek heb ik erg geleden onder het verdringen van mijn ware ik.”

Wat waren de gevolgen van je coming out?
“Uit de kast te komen, was zowel het spannendste als het meest geweldige moment uit mijn leven. Het heeft geduurd totdat ik vijftig jaar werd voordat ik de moed had uit de kast te komen. Meestal denk ik maar ‘beter laat dan nooit’ maar met de wetenschap van nu had ik dit eerder willen doen. Het lukte mij gewoonweg niet. Een deel van mij worstelt nog steeds met het besef dat ik mezelf heb laten ketenen door de mening van anderen.”

 

Hoe werd er gereageerd op je beslissing om jezelf te zijn?
“Het merendeel van de reacties is erg positief en liefdevol. Erg overweldigend allemaal! Ik prijs mij gelukkig met alle fijne mensen in mijn omgeving die mij steunen in alles wat ik doe. Zonder hun support was het niet gelukt om uit de kast te komen. Wat ik zeker niet wil pretenderen, is dat dit proces van een leien dakje verliep. Sommige momenten waren erg zwaar en het was niet altijd gemakkelijk om deze periode door te komen. Gelukkig kan ik terugvallen op een geweldige groep mensen om mij heen waarbij ik mij veilig voel en die begrijpen wat ik doormaak. Mijn bandleden van The Iron Roses zijn mij erg dierbaar en een onuitputtelijke bron van steun en inspiratie.”

Over The Iron Roses gesproken: wat merken fans van jouw coming out?
“Ik kleed mij nu anders dan je van eerdere shows verwacht. Daarnaast zal mijn coming out terugkeren in mijn muziek. Als je mij al langer volgt en mijn andere projecten kent, weet je dat mijn teksten al eerder over queer onderwerpen gingen. Ik ben geïnteresseerd in buitenbeentjes, verschoppelingen, minderheden en andere groepen uit de samenleving die minder goed vertegenwoordigd worden in de media. Daarnaast zullen politieke en maatschappijkritische teksten blijven opduiken in het werk van The Iron Roses.”

Op 9 december treden jullie op in poppodium Volt in Sittard. Wat kunnen mensen verwachten van een show van The Iron Roses?
“Wat je kunt verwachten, is een energieke show waarin we het publiek uitnodigen met ons te dansen en het leven te vieren! Het is erg belangrijk dat iedere bezoeker zich veilig voelt en echt zichzelf kan zijn. Tijdens onze optredens staan we uitgebreid stil bij het belang van het behouden van je individualiteit en autonomie. In dit leven moet je je eigen geluk nastreven zonder anderen daarbij pijn te doen. Wat alle leden van The Iron Roses je willen meegeven, is dat je niet moet toegeven aan groepsdruk en de mening van mensen die niet het beste met je voor hebben. Accepteer jezelf zoals je bent en laat een ander niet dicteren hoe jij je leven moet leiden.”

Kun je wat meer vertellen over het nieuwe materiaal?
“Absoluut! We zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe muziek. Het plan is om begin 2023 de studio in te gaan. Wat opvalt, is dat de liedjes die tot nu toe af zijn vrij agressief zijn. Dat kun je op verschillende manieren opvatten. De punk roots van alle leden komen goed naar voren, maar we verkennen ook onze ska en reggae invloeden waar we in ‘Rebel Songs’ al voorzichtig naar hintten. We zijn erg opgewonden om de wereld te laten horen tot wat The Iron Roses in staat zijn!”

Nathan Gray is met zijn band The Iron Roses op 9 december in poppodium Volt in Sittard te bewonderen. Er zijn nog tickets beschikbaar voor de show via deze link.