Gezien op 19 januari in de Effenaar.

De leden van The Amity Affliction zijn ontzettend populair en laten een spoor van uitverkochte zalen achter tijdens een Europese tour waarvan zij de headliner zijn. De Australische band heeft Gideon, SeeYouSpaceCowboy en Fit For A King meegenomen als support. In de Eindhovense Effenaar is het op een besneeuwde donderdagavond in januari gezellig druk. Opvallend aan deze avond is dat juist de headliner voor de meest verdwaasde blikken zorgt…

Gideon en SeeYouSpaceCowboy hebben de zaal redelijk opgewarmd voor Fit For A King. Deze Amerikaanse metalband bracht afgelopen jaar misschien wel het beste metalcore anthem van 2022 uit in de vorm van ‘The End (The Other Side)’. Die track speelde de band gelukkig ook en dat leverde veel stukgeklapte handen op. Toch was het vooral ouder werk dat de meeste bijval kreeg van het publiek. Zo deden nummers van het album ‘Dark Skies’ het erg goed in Eindhoven.

Fit For A King heeft in de vorm van Ryan Kirby een geweldige zanger in de gelederen. Zijn clean vocals komen goed uit de verf en ook de screams worden overtuigend gebracht. De emotie is oprecht en je hoort dat de tracks veel voor de bandleden betekenen. Een goede zanger is wat anders dan een goede frontman. Niet dat Kirby er niets van bakt, maar hij mist stage presence. De Amerikaan benut het podium amper en blijft bescheiden. Een mooie eigenschap, maar op het podium is meer bravoure wel lekker als je het publiek wilt opzwepen. Het podium is erg groot maar Fit For A King houdt het klein. Zonde!

Een showelement ontbreekt bij Fit For A King. Nou ja, bassist Ryan O’ Leary zorgt er eigenhandig voor dat het nooit saai wordt. De muzikant draait als een bezetene in het rond, zwiept zijn instrument in het rond en beweegt continu. Langzaamaan komen er wat circlepits op gang. Fit For A King’s oeuvre leent zich daar ook perfect voor, want deze metalcore meets deathcore brengt de boel wel op gang. De show zit goed in elkaar, maar toch blijft het gevoel hangen dat hier meer in had gezeten. Je kijkt naar een soort brave schoonzonen variant van As I Lay Dying. Het is net iets te beleefd (op een paar brute deathcore elementen na). Als de intensiteit van de muziek naar de live shows wordt doorgetrokken, kan niemand meer om deze band heen. Toch wordt duidelijk dat deze christelijke band een hoop nieuwe zieltjes heeft gewonnen vanavond. Het applaus is hard wanneer deze gasten het podium verlaten. Hoe dan ook een mooie opwarmer voor The Amity Affliction!

The Amity Affliction heeft het lef om hun show te openen met hun grootste hit ‘Pittsburgh’. Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij het hoofdprogramma van de avond! De sfeer zit er al direct goed in, maar hoe top je zo’n begin? Moeilijk blijkt. De Aussies beginnen hun optreden sterk en het verschil met de voorgangers wordt al direct duidelijk. Schreeuwzanger Joel Birch is een echte showman en gebruikt het hele podium. Hij rent op en neer, maakt contact met het hele publiek en is larger than life. De clean vocals van bassist Ahren Stringer komen live beter tot hun recht omdat ze minder gepolijst klinken. So far so good!

 

Wat vanavond duidelijk wordt, is dat er twee versies van The Amity Affliction zijn. Je hebt de metalcore variant en de EDM-versie. Later werk van deze mannen is behoorlijk poppy en bevat veel elektronische elementen. Het middenstuk van de show bestaat uit EDM-achtige tracks die vol
bravoure worden gebracht, maar het publiek ook wat afwachtend maakt. Het is ook ietwat verwarrend om naar een metalshow te gaan en harde popmuziek voorgeschoteld te krijgen. Het nieuwere materiaal wordt minder goed ontvangen dan het oude werk waarin de gitaren wel veelvuldig te horen zijn.

Als er ouder werk wordt ingezet, volgen er snel circle pits en een wall of death. Het nieuwe nummer ‘Show Me Your God’ is een perfecte brug naar het hardere werk. De band geeft aan weer voor een hardere koers te kiezen en dat is te merken. Na de nieuwe single volgen oude krakers als ‘I Bring the Weather with Me’ en ontploft de zaal weer. Deze stijl lijkt het publiek meer aan te spreken. The Amity Affliction is een bijzondere band. Het blijft speciaal om een hele zaal mee te laten zingen met nummers over depressie en zelfmoordgedachtes. Deze gasten krijgen het voor elkaar. Het siert deze mannen dat ze moeilijke thema’s bespreekbaar maken en veel mensen helpen door hen niet alleen te laten voelen. Dat is de kracht van muziek!

Of je deze boodschap nu in een synth- of gitaarjasje steekt, maakt niet uit. Al moet gezegd worden dat het gitaarjackie net wat lekkerder zit.