Met inmiddels acht studioalbums op zak (en ontelbaar veel bands die de sound van deze veteranen schaamteloos hebben gekopieerd in hun kielzog) die mag je Unearth wel een instituut noemen op metalcore gebied! Deze Amerikanen stonden aan de basis van de moderne metalcore. In tegenstelling tot hun concullega’s van Killswitch Engage kwam de grote doorbraak nooit voor Unearth. De band is altijd een underdog geweest. Komt daar verandering in met de release van ‘The Wretched; The Ruinous’?

Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘nee’. Ook dit album katapulteert deze sympathieke band niet naar de hitlijsten. Of dat erg is? Absoluut niet! Fans van Unearth weten waar deze gasten toe in staat zijn en dit achtste wapenfeit is weer een feest voor het oor. ‘The Wretched; The Ruinous’ laat een pissige groep horen die het even heeft gehad met de mensheid. We verkloten onze planeet, zijn hebzuchtig en bekommeren ons niet om onze medemens als dat geen financieel gewin oplevert.

Wat opvalt is dat frontman Trevor Phipps’s kenmerkende hardcore blaf is verruild voor meer metalesque schreeuwzang. Deze lichte vocale koerswijziging past goed bij de muziek. Dit album ligt qua stijl vrij dicht bij het donkere ‘Watchers Of Rule’. Of dat met het vrij roemloze vertrek van gitarist annex smaakmaker Ken Susi te maken heeft, is onduidelijk. De band en de gitarist zijn uit elkaar gegroeid en Susi sloot zich eerder dit jaar aan bij As I Lay Dying. Afijn, het vertrek heeft weinig tot geen gevolgen gehad voor het bandgeluid van Unearth.

Ook op deze schijf mag je galopperende riffs, catchy hooks en deathmetal invloeden verwachten. In vergelijking met voorganger ‘Extinction(s)’ klinkt Unearth wat zwaarder. De tracks liggen goed in het gehoor en zijn gemaakt voor festivalweides! Geen minpunten? Nope!

Nou ja… Als er dan toch een verbeterpunt genoemd moet worden… De volgende keer mag de spaarzaam ingezette koorzang wat krachtiger want die mist punch op de titeltrack en ‘Mother Betrayal’. De onzekere gang vocals doen eerder afbreuk aan de tracks dan dat ze wat toevoegen. Het komt een beetje amateuristisch over en dat is zonde. Een kleine smet op een verder vlekkeloos uitgevoerd metalcore meesterwerk!

Het regent riffs op Unearth’s achtste studioalbum ‘The Wretched; The Ruinous’
88%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%