Tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie bracht Kill The Lights studioalbum ‘The Sinner’ uit. Deze metalcore band gooide hoge ogen met dit debuut en sinds deze maand is opvolger ‘Death Melodies’ bij de platenboer verkrijgbaar. Dikke kans dat de opvolger opnieuw goed scoort, want de band bestaat uit ervaren rotten die hun sporen verdienden bij bands als Bullet For My Valentine, Still Remains en Threat Signal. Deze gasten weten wat hun publiek wil en pakken opnieuw uit met catchy metalcore. Drummer Michael ‘Moose’ Thomas vertelt meer over de totstandkoming van de nieuwe schijf en de ambities van Kill The Lights: “De meeste mensen denken ten onrechte dat dit slechts een zijproject is.”

Het album heet ‘Death Melodies’. Wat is het idee achter die benaming?
“Die titel leek ons erg passend toen we de teksten van James (Clark. Zanger. red) doornamen. Hij schreef veel over sterfgevallen en de dood. Oorspronkelijk was ‘Death Melodies’ de naam van een nummer, maar die benaming beviel zo goed dat we het als albumtitel gebruikt hebben.”

Wat is het grootste verschil tussen het opnameproces van ‘The Sinner’ en ‘Death Melodies’?
“Het opnameproces voor ons debuut ‘The Sinner’ was anders in de zin van dat we elkaar nog niet zo goed kenden. De band bestond nog maar kort. Het nieuwe album opnemen, ging wat vlotter omdat we nu beter op elkaar ingespeeld zijn. Verder zijn er weinig veranderingen eigenlijk, omdat we een internationaal gezelschap zijn. Ik woon in Groot-Brittannië en nam mijn drumpartijen thuis op, terwijl mijn collega’s hun partijen  in Amerika opnamen. Werken op afstand dus. Het valt namelijk niet mee om gelijktijdig in de studio te zijn als je zo verspreid van elkaar woont.”

Welk onderdeel van het nieuwe album maakt je het meest trots?
“Toch wel de kwaliteit van alle tracks. Ons doel is altijd om het beste uit onszelf te halen en dat is gelukt! Ik zie dit album als een bijzonder kunststuk. Je hoort dat we ons hart en ziel in deze plaat hebben gestopt.”

Kill The Lights wordt vaak omschreven als een ‘metalcore supergroep’. Vind je dat vleiend of vervelend?
“Eerlijk gezegd vind ik het erg vleiend om onderdeel van een ‘supergroep’ genoemd te worden. De meeste mensen denken dat Kill The Lights een zijproject is. Een soort bezigheidstherapie. Zo zien wij het niet. Deze band heeft voor elk lid de hoogste prioriteit en is onze broodwinning.”

Er staat een Europese tour op de agenda. Wat kun je verwachten van een optreden van Kill The Lights?
“Veel enthousiasme van onze kant in elk geval, haha! We hebben er ongelooflijk veel zin in om de hort op te gaan en ons werk te promoten. ‘The Sinner’ verscheen midden in de coronapandemie dus dat album hebben we niet goed aan de man kunnen brengen. Nu de pandemie voorbij is, kunnen we eindelijk laten horen wat we in onze mars hebben. Ik sta te trappelen om onze tracks live te spelen.”

Het tweede album klinkt krachtiger dan het debuut. Gevarieerder ook. Hoe is dat nieuwe geluid ontstaan?
“Geen idee eigenlijk. De muziek komt er bij ons spontaan uit en als we een demo tof vinden, belandt deze op een album. Ons nieuwe album is zeker een stuk donkerder dan de voorganger. ‘The Sinner’ was meer een metalcore plaat, terwijl ‘Death Melodies’ meerdere genres verkent. We zijn erg trots op het eindresultaat.”

Kill The Lights treedt woensdag 1 mei op in Willem Twee in Den Bosch en staat donderdag 2 mei op de planken in de Nieuwe Nor in Heerlen.