De Griekse gitaargod Marios Iliopoulos is de drijvende kracht achter Nightrage. Ondanks talloze bezettingswisselingen is de oprichter van de melodische deathmetal band onafgebroken bezig met het maken van kwaliteitsplaten in de kenmerkende Gotenburg stijl. Op het moment van schrijven bestaat Nightrage 23 jaar en verschijnt eind mei het tiende studioalbum ‘Remains Of A Dead World’. Hoog tijd dus voor een gesprek met de sympathieke Griek over zijn carrière, bezettingswisselingen en de toekomst van Nightrage: “Als romanticus houd ik mij meer bezig met het creëren van muziek dan met onze populariteit of onze bankrekening.”

Nightrage behoort tot de grondleggers van de Gotenburg melodic deathmetal scene. In Flames en At The Gates worden daarvoor veelvuldig geroemd, terwijl Nightrage vaak niet genoemd wordt. Steekt dat?
“Bedankt voor je mooie woorden! Om direct op je vraag terug te komen: het stoort mij niet dat Nightrage niet tot de top behoort. Als romanticus houd ik mij meer bezig met het creëren van muziek dan met onze populariteit of bankrekening. Als onze muziek mensen weet te raken, is de missie geslaagd. Ook als het maar om één persoon gaat. De bands die je opsomt, behoren tot de top van de melodeath scene. Dat je Nightrage en een groep als At The Gates in één zin noemt, vind ik een enorme eer.”

Wat is het hoogtepunt van 23 jaar Nightrage?
“Het feit dat we nog steeds bestaan en nieuwe muziek maken, is wat mij betreft de grootste mijlpaal. Ik geniet er nog steeds van om te componeren met mijn bandmaten en het geeft een kick om te zien dat Nightrage bij elk album weer beter klinkt. Er is geen sprake van stagnatie en het uitbrengen van albums blijft spannend en opwindend. Een ander hoogtepunt is dat we tijdens de oprichting van de band konden tekenen bij Century Media. Ook alle geweldige muzikanten waarmee ik mocht werken, maken mij extreem trots. Ik verdien mijn boterham met het maken van muziek waarvan ik houd. Beter dan dat wordt het niet!”

Het nieuwe album heet ‘Remains Of A Dead World’. Kun je meer over de gedachte achter die titel vertellen?
“Op dit album draait het om de manier waarop de mensheid met de aarde omgaat. Onze wereld wordt door onszelf vernietigd, waardoor een lege, doodse planeet achterblijft. Onze maatschappij is verrot, omdat er door overheden ronduit egoïstische keuzes gemaakt worden. Die zelfzuchtige beslissingen hebben nare gevolgen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Mensen behandelen elkaar slecht en vernietigen hun ziel in de zoektocht naar genot. Het lijkt erop alsof we als lemmingen onze ondergang tegemoet gang om onze hedonistische verlangens te volgen. Wat rest is een doodse wereld vol pijn.”

Konstantinos Togas is de nieuwe frontman van Nightrage. Hoe is hij op die plek terechtgekomen en wat was zijn inbreng in de studio?
“Ik ben ontzettend blij met Konstantinos! Hij is de beste zanger die we ooit hadden. We hadden wat problemen toen we in Duitsland een aantal shows moesten geven maar wegens omstandigheden plots zonder zanger zaten. Een goede vriend wees ons op Konstantinos. Hij leerde in tien dagen tijd al onze nummers en bewees een goede entertainer te zijn. Dankzij hem ging die tour alsnog door en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Konstantinos zorgt voor een frisse wind binnen Nightrage. Als zanger ben je de blikvanger van een band en dat betekent dat alle ogen continu op jou gericht zijn. Niet altijd even gemakkelijk. Onze nieuwe frontman kan dat aan en heeft zich ruimschoots bewezen.”

Wie er ook achter de microfoon staat: alle teksten van Nightrage zijn donker terwijl de melodieën licht zijn. Weerspiegelt deze band jouw persoonlijkheid?
“Eigenlijk wel. Onze stijl is duister en melancholisch, maar ook bruut en melodieus. Net als het echte leven eigenlijk. De wereld kan wreed zijn, maar soms ook erg mooi. Het is belangrijk voor mij om mijn gedachtes op papier te zetten en dat te delen met mijn publiek. Via muziek kan ik mijn emoties en gevoelens het beste delen. Die manier van communiceren past het beste bij mij.”

Het verlies van een zanger heeft veel impact op een band. Je bent ineens het gezicht van de groep kwijt. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Eerlijk gezegd ben ik het gewend dat mensen binnen Nightrage komen en gaan. Ook zangers dus. Ik zit er niet mee en eerlijk gezegd, denk ik dat de meest recente bezettingswisseling hard nodig was. Soms is het lastig, maar als oprichter van deze band weet ik dat het nodig is om ons voortbestaan te kunnen garanderen. Nightrage moet je zien als een soort machine. Als er een onderdeel aan vervanging toe is, ga je naar de monteur. Die fikst het en dan draait alles weer op volle kracht. Of ik die monteur ben? Dat laat ik in het midden, haha!”

Welke nummers maken je het meest trots als je terugblikt op twee decennia Nightrage?
“Ik denk dat het merendeel van de tracks op ‘Remains Of A Death World’ ons beste werk ooit is. Nummers als ‘Euphoria Within Chaos’ en ‘Nocturnal Thorns’ maken mij erg trots en dat geldt ook voor ouder werk als ‘Spiral’ en ‘Elusive Emotion’. Die tracks raken onze fans en dat is mooi om te zien. Toch denk ik dat we het beste van onszelf nog niet hebben laten zien. Ik denk dat ons potentieel nog groter is dan we tot nu toe hebben laten zien! Op toekomstig werk zul je Nightrage op zijn best horen. Ruw demomateriaal belooft alvast veel goeds.”