Het is tijd voor de laatste dag van Best Kept Secret. Wij vertoeven vandaag veelal bij de grootste tent met prachtige boekingne als The Notwist, The Horrors, Elephant Stone en Lykke Li. Natuurlijk ontbreken Belle & Sebastian en headliner Elbow niet. Vandaag is de zon ook voor het eerst écht aanwezig.

Het is vandaag lekker opstarten met Elephant Stone, een psychedelische band uit Canada met sterke Indiase invloeden. De band met frontman Rishi Dhir is toe aan het derde album die in augustus moet verschijnen. Wat Elephant Stone echt onderscheidt van andere psychedelische rock bands is het gebruik van de sitar. Die wordt een paar keer ingezet als intermezzo, intro en outro want tegelijkertijd zingen zit er niet in. Héél goed wordt het nergens maar wel fris en niet te zwaar op de maag en dat is ook wel eens fijns.

Met vier albums op zak betreden de heren van The Horrors het podium van de grootste tent. Het album ‘Luminous’ wil in Nederland nog niet echt landen en mede daardoor staat de tent niet vol. The Horrors heeft de gave (?) om nummers te spelen waarbij pas halverwege duidelijk wordt welk nummer het precies is. De galmende gitaar, ongeïnteresseerde vocalen en loeiharde baslaag zorgen voor een mengelmoes van ongecontroleerd geluid. Zo af en toe is het wel raak: ‘Still Life’ krijgt een meer dan aardige uitvoering en het groovende ‘I See You’ is een sterke afsluiter. Een mager zesje.

The Notwist als stiekem hoogtepunt

The Notwist is een echt goed bewaard geheim. Eerlijk is eerlijk: ondergetekende kende de Duitse band die dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert ook niet. Ooit begonnen als heavy metal band maar steeds verder richting de indiepop gegroeid. Gezien de prominente plek die de Duitsers hebben gekregen, gelooft de programmeur in een succesvolle doortocht. En we kunnen hem na afloop enkel gelijk geven. The Notwist bestaat uit een zestal muzikale meesterbreinen die een frisse mix tussen abstracte elektronica en rock muziek. Op momenten ongelofelijk ontoegankelijk en op andere momenten heerlijk dansbaar. De monotone vocalen van Markus Acher zijn ook bijzonder. Gezien de fantastische reacties van het publiek heeft de band weer wat zieltjes gewonnen.

Belle & Sebastian heeft wat goed te maken na de afzegging van vorig jaar. De band rond frontman Stuart Murdoch speelt op de heetste dag van het festival tijdens de ondergaande zon. De band, altijd kundig met songtitels, staat vandaag perfect geprogrammeerd. Ze kiezen vandaag voor een luchtige set en dat past prima. Ook leuk: het euforische moment tijdens ‘The Boy With the Arab Strap’ wanneer mensen uit het publiek op het podium mogen dansen. De set is mooi verdeeld over de imposante discografie van de Schotse band en bevat (nog) geen nieuw materiaal. Geeft niet, met een nieuwe plaat mogen ze gerust nog eens geboekt worden.

De groei van Elbow

Het is aan de Zweedse zangeres Lykke Li om de grootste tent af te sluiten. Dit doet ze met een gelikte set waarin zij bijgestaan wordt door een volledige band. Het gros van de bezoekers kent haar vooral door haar grootste hit ‘I Follow Rivers’, en misschien zelfs wel via die cover. An sich is er weinig mis met de set van Lykke Li waarin ze de nadruk legt op haar laatste plaat ‘I Never Learn’ maar toch wringt het. Het is allemaal iets te gemaakt. Haar bedachte poses, de grootse productie en de wat emotieloze presentatie: het allen komt niet binnen. Voordat dé hit voorbij komt vertrekken we naar het hoofdpodium voor een mooi plekje voor Elbow. En wij zijn niet de enige.

Zanger Guy Garvey heeft er zin in en heft bij opkomst de statiegeldbeker van Best Kept Secret. Het zit de band uit Engeland de laatste paar jaar mee en ze lijken nog lang niet uitgegroeid. Elbow maakt namelijk vanavond de status als headliner meer dan waar. In een set van vijf kwartier schotelen ze het massaal toegestroomde publiek tien prachtige songs voor. De helft van de set bestaat uit songs van de laatste plaat ‘The Take Off and Landing of Everything’ waarvan ‘New York Morning’ het best tot zijn recht komt. Kippenvelmoment is het knap uitgesponnen ‘The Birds’ van het vorige album. De logische afsluiter is het gemakkelijk meezingbare ‘One Day Like This’ waarbij de registers nog eenmaal worden opengetrokken.

Best Kept Secret heeft dit jaar bewezen een blijver en tevens verrijking van de overvolle Nederlandse festivalcultuur te zijn. Volgend jaar vindt de derde editie plaats van 19, 20 en 21 juni 2015. Wij zetten dit al met een dikke viltstift in onze agenda.

Lees hier het verslag van dag één en hier het verslag van de tweede dag.