Het Noord-Ierse Therapy? telt inmiddels 26 lentes, maar van metaalmoeheid is allerminst sprake. De punkmetalband is erin geslaagd de Pandora zaal in TivoliVredenburg volledig uit te verkopen. Dat heeft zeker te maken met de release van het onlangs verschenen ‘Disquiet’. Op dat veertiende wapenfeit keert de band terug naar het geluid van doorbraakalbum ‘Troublegum’ uit 1994. Veel oudere jongeren (of jongere ouderen) zijn op 3 april naar Utrecht afgereisd om hun helden op het podium te bewonderen. Een verstandige keuze blijkt, want de band is in topvorm!

Als Therapy? de show aftrapt met de nieuwe single ‘Still Hurts’ valt al direct op hoe goed dat kakelverse nummer tussen de oude krakers past. De track had zo op ‘Troublegum’ of ‘Infernal Love’ kunnen staan. Vorige albums klonken veel experimenteler en waren minder toegankelijk. Geef toe, hoeveel ‘hits’ ken jij nog van ‘Crooked Timber’ en A Brief Crack of Light’? Geen slechte platen, maar minder geschikt om kolkende mensenmassa’s mee op te zwepen. Dat was goed merkbaar tijdens eerdere optredens, waar de zaal pas tegen het einde van de set loskwam omdat alle publiekslievelingen in de staart zaten. Dat is vanavond niet het geval. ‘Disquiet’ heeft namelijk dezelfde sfeer als ‘Troublegum’ en daardoor vloeien oude en nieuwe nummers mooi in elkaar over. De nieuwe nummers zijn vakkundig tussen publiekslievelingen als ‘Died Laughing’ en ‘Isolation’ verweven.

De hondstrouwe fans zingen zowel de hits als net verschenen tracks uit volle borst mee. Er zit dan ook veel vaart in het optreden. De band heeft er overduidelijk zin in en barst van de energie. Je kijkt naar een stel gretige jonge honden (van in de veertig weliswaar, maar toch) die alles geven. Het publiek gaat helemaal los en het duurt niet lang voordat de eerste stagediver in beeld komt. Zijn voorbeeld wordt snel opgevolgd. Dat deze vorm van publieksparticipatie erg gevaarlijk kan zijn, bewijst een vrouwelijke springer die nogal ongelukkig op haar hoofd beland. Gelukkig wordt ze snel te hulp geschoten. Het weerhoudt andere bezoekers er echter niet van om vrolijk door te springen.

De band speelt echter onverstoorbaar door en vuurt in hoog tempo de een na de andere voltreffer de zaal in. Er hangt een euforische sfeer in TvoliVredenburg. Zaal en band vullen elkaar aan en halen het beste bij elkaar naar boven. Therapy? is in bloedvorm en speelt retestrak. Het geluid is kraakhelder en de setlist zit erg goed in elkaar. Na een paar furieuze stampers, zet de band de kippenvelopwekkende midtempotrack ‘A Moment Of Clarity’ in. Het zorgt voor een rustpuntje, een korte adempauze. Daarna gaat het gaspedaal weer volop in.

Dit is een magische avond waar bijna elke bezoeker – op die stagedivende dame na – met een grijns van oor tot oor naar huis gaat. Therapy? bestaat een kwart eeuw, maar is in topconditie. In slaap komen is een hels karwei na deze show. Terwijl je naar het plafond kijkt en terugdenkt aan het optreden, stroomt de adrenaline door je aderen. Na een avondje Therapy? ben je toe aan slaappillen. Wat een energie, wat een show!