Verbreek die maandagdip met 35 minuten ‘balkan beats’ op zijn best: Het vijfde full-length album van Dubioza Kolektiv is een absolute knaller! Dit zevenkoppige gezelschap uit Bosnië Herzegovina neemt langzaam maar zeker heel Europa over met hun energieke optredens en vrolijke skapunk. Iedereen die ze wel eens voorbij heeft zien komen op de kleinere podia van festivals als Sziget, Lowland of Eurosonic Noorderslag zal dan ook kunnen bevestigen dat Dubioza Kolektiv gelijk staat aan een episch feestje inclusief verfrissende bierdouche.

Het collectief tourt geregeld fulltime door Europa en doet daarbij voornamelijk kleinere podia aan, waaronder recentelijk podium Grounds (Rotterdam), de Muziekgieterij (Maastricht) en speelden ze eind 2015 nog in een uitverkochte kleine zaal van de Melkweg (Amsterdam). Voor de Dubioza-fans zal het nieuwe album dan ook een feest der herkenning zijn nu eindelijk de ‘live knallers’ als “No Escape (From Balkan)” en het satirische “Free.mp3” op het zesde studioalbum “Happy Machine” hebben gereleased. Maak je klaar voor een exotische muzikale reis ter afleiding van het Hollandse winterweer, en het allerbeste – het is geheel gratis!

Introductienummer “All Equal” featuring de Indiase rapartiest Bee2 omgeeft je woonkamer, je kantoor of je treinreis van een zonnige atmosfeer. Traditioneel Indiase zanglijnen met ondersteuning van een balkanritme en oosterse harmonische instrumenten voeren de verwachtingen op. “Wat hebben ze nu weer bedacht” is toch wel de vraag die het eerst opkomt wanneer deze muzikale reis enigszins gestaag vordert.

Draai die volumeknop maar vast open en waarschuw je buren – volgende stop: Rock city! Indiase melodieën transformeren naar het kenmerkende ‘Dubioza-geluid’ en het is tijd om te knallen als “No Escape (From Balkan)” letterlijk door je speakers blaast. Voor velen zal dit geen onbekend nummer zijn: De videoclip dateert al vanuit 2014 en live fungeert het als de meest populaire meezinger. Mede door het gebruik van de Engelse taal, wat tot de release van dit album niet vaak voor is gekomen. Gebruikelijk zingen de mannen dan ook in hun moedertaal, maar “Happy Machine” heeft een duidelijk internationaal karakter gekregen.

“Our music is for free, you can download mp3. Keep it playing on repeat, if you hate it press delete”. Geen CD-verkoop en slechts een enkel T-shirt is de gebruikelijke bezetting van de merchtafel bij ieder optreden. Een grote vlag van de illegale downloadsite The Pirate Bay wappert fier door de zaal. De satirische songtekst is makkelijk te onthouden en mee te zingen waardoor de boodschap duidelijk is: De muziek van Dubioza Kolektiv is voor iedereen gratis (en legaal) te downloaden. “Free.mp3” heeft sinds kort ook zijn eigen videoclip waarin wordt afgerekend met elke vorm van copyright: Van Miley Cyrus tot Jamie Oliver, van het Eurovisie Songfestival tot PSY en de billen van Kim Kardashian, geen enkele vorm van copyright wordt gespaard in deze vertoning van het creatieve brein.

Een dosis gitaardistortion keert terug in “One More Time”. Het tempo gaat omhoog en stilzitten is geen optie. De introductie van een electronisch synthesizergeluid zorgt voor een dubstep-achtige break. Geen tijd voor rust, “Boom” houdt dat lekkere danstempo vast. Inclusief trompetsample van eerste-prijswinnaar Dzambo Agusev tijdens de ”Fanfare World Competition” in Dole. Een volgende samenwerking met Manu Chao in het daaropvolgende “Red Carpet”. Het lijkt er in de breaks tussen het couplet en refrein even op dat het tempo omlaag zal gaan, maar niks is minder waar. Hetzelfde spelletje wordt opnieuw gespeeld in “Riot Fire”. Opvallend is de samenwerking met Skindred frontman Benji Webbe. Een mooie muzikale fusie vindt plaats als het kenmerkende stemgeluid van deze frontman het nummer verrijkt. Keiharde balkanrock met rastafarian screams, het blijkt een topcombinatie.

Waar we ondertussen zijn beland in deze grensoverschrijdende muzikale reis is lastig te plaatsen. Een chaotisch ‘8-bits’ Casio-riedeltje leidt “Alarm Song” in. Het lijkt erop dat we ons richting Jamaica begeven. Reggea balkanrock – Snappen jullie het nog? Nee? Het maakt niet uit ook, zo lang de chaos maar lekker klinkt. En dat doet het!

Van India naar Bosnië, via het Westen naar Jamaica om vervolgens uit te komen in Catalonië. “Hay Libertad” is opnieuw een samenwerking, dit maal met ska- en rumbaband La Pagatina, wat resulteert in een gezellig Spaans feestje. Dus pak je ‘maracas’, en kom maar door met die Sangria’s want ‘ai caramba’ en breng je ‘chiquita(s)’! De gezelligheid spat ervanaf tijdens het alweer één na laatste nummer. Helaas komt elke ‘fiesta’ tot een eind. “24000 Baci” is in samenwerking met de Frans/Italiaans/Spaanse (Baskische) zanger Roy Paci. Paci is bekend van zijn jarenlange samenwerking met Manu Chao en heeft jarenlang getourd met de Nederlandse postpunkband The Ex. Zo zijn we weer teruggekeerd bij het begin van onze reis, thuis in het regenachtige Nederland.

Ben je dus op zoek naar een remedie tegen die aloude maandagdip, of verlang je naar een 35-minuten-durende exotische reis tijdens je middaglunch? “Happy Machine” is vanaf nu te streamen via Spotify, Deezer, AppleMusic en Google Play Music, te bekijken op Youtube of (legaal) te downloaden via hun officiële site – maar zeker niet te koop op CD of Vinyl. Benieuwd naar de live-ervaring? Ze spelen o.a. 26 juni op Down The Rabbit Hole.