Wie houdt van luidruchtige garagerock en punk, stond op zondag 12 november voor een lastige keuze in Amsterdam: in de Ziggo Dome speelde Queens of the Stone Age en in AFAS Live was er Rise Against. Maar de Melkweg kwam met een geheim wapen: de Duitse punkrockband Beatsteaks heeft weer een nieuwe plaat uit, Yours, en dat is reden om op deze sterk bezette dag onze hoofdstad aan te doen.

Gebaseerd op populariteit zou je zeggen dat Beatsteaks toch wel moet voelen dat er elders in de stad veel grotere rockbands spelen, maar niets is minder waar: The Max is al maanden 100% uitverkocht. Een enorm contrast met het halflege Paradiso in 2015. En laten we ook niet vergeten dat Beatsteaks altijd veel fans uit thuisland Duitsland meeneemt. Ook in de Melkweg zijn onze oosterburen uitstekend vertegenwoordigd. Sterker nog, een kleine steekproef toont al snel aan dat toch zeker de helft van de aanwezigen Duits moet zijn. De Nederlandse show van Beatsteaks verkoopt dus uit dankzij Duitsland.

Sweat, punk, love, jokes

“We are here to tell you the weekend’s not over!” roept frontman Arnim Teutoburg-Weiß als de vijf mannen aanvangen. Gelijk barst er een vrolijk feestje los. Beatsteaks is al 22 jaar het meest prominente punkproduct in Duitsland, waardoor vrijwel elke show inmiddels een greatest hits concert is. Ook de enkele Duitstalige nummers gaan er goed in en de band komt er zelfs mee weg om het publiek regelmatig in het Duits toe te spreken (en dat terwijl hun Engels eigenlijk ook best prima is).

Teutoburg-Weiß vraagt of we er een ouderwets concert van kunnen maken zonder telefoons, maar met “sweat, punk, love, jokes”. Dat lukt nog behoorlijk goed. Alleen heel af en toe gaat er een smartphone de lucht in, en wie niet in een moshpit wil staan kan beter gewoon naar huis gaan.

Voor de fans

De nogal lange setlist benadrukt vooral het nieuwe materiaal van Yours, zoals de titel suggereert is dit een album dat echt voor de fans is. Een beetje punk, een beetje pop, een beetje ska en zelfs hiphop: Beatsteaks doet waar het zin in heeft en dat geldt ook absoluut voor hun liveshows. Van Yours komen vanavond zo’n zeven nummers voorbij, waaronder ‘40 Degrees’, ‘You in Your Memories’ en ‘Policoro’.

Beatsteaks is muzikaal gezien absoluut geen uitblinker. Het livespel van de heren is degelijk, maar waar ze vooral mee scoren is hitgevoeligheid en de podiumpresènce van hun frontman. Hij is heer en meester van de avond, waar de rest van de groep vooral een bijrol speelt. Later in de set krijgt de band geluidstechnische problemen, maar die worden snel opgelost terwijl Teutoburg-Weiß het publiek bezighoudt.

Covers

Het zijn natuurlijk vooral oude bekenden als ‘Let Me In’ en ‘Gentleman of the Year’ waarop de Melkweg echt hard gaat. Tijdens laatstgenoemde maakt Teutoburg-Weiß zelfs een triomfantelijke salto vanaf het balkon. En Beatsteaks zou Beatsteaks niet zijn als er niet meerdere covers aan bod zouden komen. Vanavond krijgen we hun versies van ‘Frieda und die Bomben’ (Fu Manchu), ‘Hey Du’ (Ilona Schulz) en ‘I Want to Break Free’ (Queen) te horen. Het is wat veel, maar ook hier geldt: de fans vinden het allemaal prima, want hoe langer de avond duurt hoe beter. Uiteindelijk levert Beatsteaks een concert af van dik 135 minuten met maar liefst 3 toegiften.

Beatsteaks weet, ondanks de stevige concurrentie in de Bijlmer, gewoon een volle Melkweg op stelten te zetten. De groep voelt zich heel vrij op de bühne en ondervindt nergens de druk van het spelen voor hun meest toegewijde Duitse fans en het doorgaans kritische Nederlandse publiek. Het was het laatste optreden van Beatsteaks in 2017, veel beter had hun jaar niet kunnen worden afgesloten!