2017 was in veel opzichten een veelbewogen jaar. Gelukkig resulteert dat bijna vanzelfsprekend ook in veel goede muziek. Mijn jaarlijst is dit jaar op muzikaal vlak vrij gevarieerd: de beste rock, punk, hiphop en pop van 2017 wordt vertegenwoordigd. Wel is er één rode draad: vrijwel alle albums zijn met veel gevoel, persoonlijke verhalen en maatschappelijk bewustzijn gemaakt. Muziek die de luisteraar in vervoering brengt, of dat nu blijdschap, verdriet, woede of een andere emotie is.

Benieuwd wie de lijst hebben gehaald? Lees dan snel verder, en beluister vooral ook de speciale Spotify-playlist!

P.S. Natuurlijk kon ik me weer niet beperken tot tien platen.

20. Foo Fighters – Concrete and Gold

19. Queens of the Stone Age – Villains

18. PVRIS – All We Know of Heaven, All We Need of Hell

17. At the Drive-In – in•ter a•li•a

16. Frank Carter & The Rattlesnakes – Modern Ruin

15. Machine Gun Kelly – Bloom

14. Beth Ditto – Fake Sugar

13. All Time Low – Last Young Renegade

12. The Sounds – The Tales That We Tell

11. The Menzingers – After the Party

10. Enter Shikari – The Spark

In 2015 scoorden de Britten van Enter Shikari nog mijn favoriete album van het jaar. The Spark moet het doen met een tiende plek, maar dat is zeker niet onverdienstelijk. Het is een erg persoonlijk album geworden, gefocust op niet alleen het politieke landschap binnen en buiten het Verenigd Koninkijk, maar ook op frontman Rou Reynolds, die openhartig vertelt over zijn mentale inzinking in 2016. The Spark is minder hard dan we van Enter Shikari gewend zijn, maar de kwaliteit is er niet minder om. Bovendien blijft de band een ware livesensatie, dus gaat dat zien in 2018!

9. Dave Hause – Bury Me in Philly

Dave Hause tourt zo ongelofelijk veel dat hij nauwelijks tijd lijkt te hebben om tussendoor ook af en toe een plaatje op te nemen. Toch moest Devour (2013) een keer een opvolger krijgen, en die kwam er dit jaar in de vorm van Bury Me in Philly: een wonderschone ode aan de stad waar Hause vandaan komt en het leven dat hij er gesleten heeft. De toegankelijke, eerlijke mengelmoes van punk en americana loopt als een trein; met name ‘With You’ en ‘Dirty Fucker’ zijn fantastische toevoegingen aan het repertoire van Hause.

8. Kesha – Rainbow

In 2009 had je mij niet kunnen wijsmaken dat Kesha in 2017 één van de tofste albums van het jaar zou maken. Maar de overgeproduceerde liedjes over feestjes en dronken worden bleken niet de keuze van Kesha te zijn, maar van producer Dr. Luke, die de zangeres naar verluidt stelselmatig misbruikte. Na een slepende rechtszaak is de Amerikaanse bevrijd van hem, en zo klinkt ze ook op Rainbow. Kesha blijkt een getalenteerde zangeres te zijn die hele fijne popliedjes kan schrijven. Chapeau!

7. Brand New – Science Fiction

Maar liefst acht jaar hebben we erop moeten wachten, het vijfde en allerlaatste album van Brand New. Met Science Fiction en de bijbehorende tour komt er een einde aan deze emokoningen van het eerste uur. Maar wat eindigt de band op een hoge noot. Science Fiction is zware kost, zowel muzikaal als tekstueel, maar biedt bovenal een terugblik op de carrière van een band die begon als een klein poppunkgroepje en eindigde als een alternatieve indierockformatie waarvan de verwachtingen altijd hooggespannen waren. Die verwachtingen zijn nu voor altijd waargemaakt.

6. Future Islands – The Far Field

Future Islands beleefde enkele jaren geleden al een voorzichtige doorbraak, maar met The Far Field is de toon echt gezet. Op plaat klinkt het allemaal best zoet, die elektronische indiepop van dit Amerikaanse gezelschap. Maar de intensiteit en overtuiging waarmee zanger Samuel Herring over verloren liefdes zingt, onder begeleiding van simpele synthloopjes, maakt dit album misschien wel de charmantste van het jaar. Met The Far Field verandert iedere ruimte spontaan in een ‘80s disco.

5. Paramore – After Laughter

Paramore heeft inmiddels even veel albums als personeelswisselingen gehad. Voor After Laughter, dat grotendeels over frontvrouw Hayley Williams’ recente depressie en echtscheiding gaat, vertrok bassist Jeremy Davis en kwam oud-drummer Zack Farro juist weer terug. Hoewel Paramore op dit schijfje de poppunk definitief inruilt voor een synthpopgeluid, is het resultaat wel zeer geslaagd. Van dansbare leadsingle ‘Hard Times’ tot het trieste ‘Forgiveness’ en het gruizige ‘No Friend’: dit is een volwassen album dat zowel oude als nieuwe fans zal bekoren.

4. Run the Jewels – Run the Jewels 3

Het Amerikaanse rapduo Run the Jewels heeft nog nooit een slecht album uitgebracht, en ook nummero drie is weer een knaller. Dat tegenpolen elkaar aantrekken wordt door Killer Mike en El-P duidelijk bewezen: het venijn van de vooral mainstream opererende Mike versus de wat meer ontspannen, alternatieve El sluit op RTJ3 naadloos op elkaar aan. Stiekem kwam dit album al vorig jaar met Kerst uit, maar omdat dit drie weken voor de geplande release (en een paar dagen na mijn jaarlijst van 2016) was, mag hij mee in de lijst van 2017.

3. SAINTE – smile, and wave

SAINTE is ontstaan uit de assen van We Are the In Crowd, een Amerikaanse poppunkband die héél vaak werd vergeleken met het net besproken Paramore. En net als Paramore bewandelt SAINTE anno 2017 een veel poppier pad, maar het werkt dit keer wel erg goed. EP smile, and wave is veruit de vrolijkste plaat die je dit jaar gehoord kunt hebben, en met zeven fijne synthpopliedjes is het wat mij betreft goed én lang genoeg voor een derde plek in deze lijst.

2. Kendrick Lamar – DAMN.

Kendrick Lamar is de golden boy van de hiphop. Al sinds zijn debuut in 2011 wordt hij overladen met laaiende reviews en bergen awards. Zo ook DAMN., dat volgend jaar opgaat voor meerdere Grammy’s. En dat is helemaal terecht, want DAMN. is een wereldplaat. Het grijpt terug op hiphop uit de jaren ’90, maar klinkt tegelijkertijd ontzettend fris en progressief. In een tijd waarin hiphop één van de populairste genres is, blijft Lamar met DAMN. zijn concullega’s net even een stapje voor.

1. Sorority Noise – You're Not As _____ As You Think

Dit is best bijzonder: je ontdekt een nieuwe band, en ze scoren gelijk je favoriete plaat van het jaar. Sorority Noise bestaat dan ook pas sinds 2013, maar dat is aan You’re Not As _____ As You Think niet te horen. Het is een melancholische emorockplaat die doet denken aan het eerdergenoemde Brand New en The Menzingers, maar dan met nog meer finesse en rauwe emotie. In de BBC Sound of 2018 longlist vinden we dit keer geen enkele rockband, dus wie het komende jaar nieuwe gitaargroepjes wil leren kennen moet zelf op ontdekkingstocht gaan. Mijn tip: begin bij Sorority Noise.

De Jaarlijst 2017 van Jessica

 1. Sorority Noise – You’re Not As _____ As You Think
 2. Kendrick Lamar – DAMN.
 3. SAINTE – smile, and wave
 4. Run the Jewels – Run the Jewels 3
 5. Paramore – After Laughter
 6. Future Islands – The Far Field
 7. Brand New – Science Fiction
 8. Kesha – Rainbow
 9. Dave Hause – Bury Me in Philly
 10. Enter Shikari – The Spark
 11. The Menzingers – After the Party
 12. The Sounds – The Tales That We Tell
 13. All Time Low – Last Young Renegade
 14. Beth Ditto – Fake Sugar
 15. Machine Gun Kelly – Bloom
 16. Frank Carter & The Rattlesnakes – Modern Ruin
 17. At the Drive In – in•ter a•li•a
 18. PVRIS – All We Know of Heaven, All We Need of Hell
 19. Queens of the Stone Age – Villains
 20. Foo Fighters – Concrete and Gold