Het is november, en er staat weer een maand vol liveconcerten voor de deur. Wij maakten een selectie van de beste shows die je de komende weken kan bijwonen. En het is een extra lange lijst, want er is héél veel te zien: van de opkomende poppunkers van As It Is tot de metalcoregoden van Bury Tomorrow en het steeds groter wordende Bring Me The Horizon. Dit zijn onze tips van de maand november.

Paul Young (Muziekgebouw Eindhoven, 4 november)

Paul Young: een guilty pleasure of gewoon een legendarisch popicoon? Misschien wel een beetje van allebei. De 61-jarige zanger uit het Engelse Luton liet in de jaren ’80 vele tienerharten sneller kloppen met softrockhits als ‘Love of the Common People’ en ‘Everytime You Go Away’. Ook was hij te horen op de 1984-versie van ‘Do They Know It’s Christmas’. Kortom, tijdens zijn show in het Muziekgebouw in Eindhoven zul je de ene na de andere klassieker voorbij horen komen.

Tickets

Progressive Alliance (Effenaar Eindhoven, 4 november)

Dat we dik in de herfst zitten, wil niet zeggen dat er geen interessante festivals zijn. De Effenaar organiseert op zondag 4 november een indoorfestival voor progmetal, met zeven bands in de Grote en de Kleine Zaal. Op het affiche: Ihsahn, Ne Obliviscaris, Vuur, The Ocean, Rosetta, Arabrot, Astrosaur. De aanvang is al om 16.00 uur, dus zorg dat je er op tijd bent!

Tickets

Tom Odell (AFAS Live Amsterdam, 8 november)

De Engelse singer-songwriter Tom Odell is nog maar 27 jaar, maar is al jaren een graag geziene artiest in Nederland. Zijn meeslepende, soulvolle pianopop wordt alsmaar beter en ook zijn fanschare groeit gestaag mee. Met zijn nieuwste plaat Jubilee Road doet hij er nog een schepje bovenop: hij laat de clubzalen achter zich en gaat ’t proberen in de grote AFAS Live. In het voorprogramma staat zijn goede vriend en ex-drummer Andy Burrows, die vooral bekend is van Razorlight, We Are Scientists en Smith & Burrows (een project met Editors-zanger Tom Smith).

Tickets

TesseracT (Doornroosje Nijmegen, 10 november & BieBob Vosselaar, 11 november)

TesseracT bracht dit jaar hun vierde studioalbum Sonder uit. Dat wordt gevierd met een uitgebreide Europese tournee waarbij de band wordt ondersteund door Between the Buried and Me en Plini. Frontman Daniel Tompkins heeft er zin in: “To have such a strong support bill with us means the SONDER European Tour could be the event of 2018 for many progressive rock fans!” De virtuoze rockers zijn op 10 november te zien in Nijmegen en op 11 november in het Belgische Vosselaar.

Tickets Nijmegen

Tickets Vosselaar

HalfNoise (Melkweg Amsterdam, 13 november)

HalfNoise is een project van Zac Farro, misschien wel het meest bekend als drummer van de megapopulaire rockband Paramore. De jonge Amerikaan maakt met HalfNoise echter totaal andere muziek, die zich misschien wel het beste laat omschrijven als een mix van psychedelische surfrock en dreampop. Fun fact: op 13 november geeft hij zijn eerste Nederlandse headlineshow in de Melkweg, waar hij als tiener elf jaar geleden met Paramore óók voor het eerst als hoofdact in Nederland speelde.

Tickets

Samsara Blues Experiment (013 Tilburg, 13 november)

Het Duitse powertrio Samsara Blues Experiment komt op 13 november naar 013. De band zou oorspronkelijk in maart naar Tilburg afreizen, maar moest toen afzeggen. Gelukkig werd er snel een nieuwe datum gevonden, dus kunnen fans alsnog genieten van een avond “hippy doom from heaven”. De groep was al eens te zien op Roadburn en is sindsdien een graag geziene gast in Tilburg. Het belooft weer een bijzondere live-ervaring te worden.

Tickets

Mystery (Boerderij Zoetermeer, 17 november)

De Canadese progressieve rockband Mystery werd in 1986 opgericht, maar trad pas in 2013 voor het eerst op in Nederland – in de Boerderij in Zoetermeer, zelfs! En dat was liefde op het eerste gezicht, want de band nam er hun livealbum Tales from the Netherlands op. Vijf jaar later is het gezelschap rond multi-instrumentalist Michel St-Père terug in hun geliefde zaal, dat wordt ongetwijfeld een warm weerzien!

Tickets

As It Is (Melkweg Amsterdam, 19 november)

As It Is behoort tot de nieuwe generatie poppunkbands die het genre nieuw leven inblaast. Afgelopen augustus bracht de band The Great Depression uit, waarop meer invloeden uit emo en alternative rock te horen zijn. Hoewel The Great Depression geen conceptalbum is, is er wel een centraal thema: zanger Patty Walters wil op deze plaat de stigma’s en vooroordelen omtrent mentale gezondheid bespreekbaar maken. Het resultaat is een heftig, openhartig en persoonlijk album dat live ongetwijfeld een grote impact zal hebben.

Tickets

Bring Me The Horizon (AFAS Live Amsterdam, 20 november)

Bring Me The Horizon begon ooit als luidruchtig deathcorebandje, maar is sindsdien uitgegroeid tot een alternatieve metalband van wereldformaat. Hoewel de rauwe randjes een beetje zijn weggepoetst, heeft de band zijn identiteit nooit verloren. Nieuwe plaat Amo is misschien wel het meest persoonlijke en muzikaal meest experimentele album tot nu toe, al blijven de snoeiharde breakdowns en catchy songteksten een grote rol spelen. Met The Fever 333 en Yonaka als supports moet dit wel een hele dikke avond worden.

Tickets

John Grant (TivoliVredenburg Utrecht, 20 november)

Je hebt artiesten die zich volledig overgeven aan trends, en je hebt artiesten die alle regels aan hun laars lappen en gewoon hun eigen ding blijven doen. De Amerikaanse singer-songwriter John Grant valt 100% in die laatste categorie. Hij was jarenlang de frontman van de alternatieve rockband The Czars, maar sinds een jaar of tien opereert hij solo. In zijn muziek hoor je een flinke jaren ’80 invloed, met veel synthesizers en dromerige teksten. Ook zijn nieuwe album Love Is Magic staat weer bomvol instantklassiekers.

Tickets

Bury Tomorrow (Effenaar Eindhoven, 23 november)

Poeh, dat is een lekkere package: metalcorebazen Bury Tomorrow staan op vrijdag 23 november in de Grote Zaal van de Effenaar en nemen als supports niemand minder dan 36 Crazyfists, Cane Hill en Crystal Lake mee. Daniel Winter-Bates en consorten staan garant voor een avondje beukwerk van de hoogste plank. Dat bewijst de band ook weer op nieuwste plaat Black Flame, dat lovend werd ontvangen door critici. Begin maar alvast met de warming-up, want anders wordt het helemaal niks in de moshpit.

Tickets

Zeal & Ardor (013 Tilburg, 27 november)

Er is geen enkele band die klinkt als Zeal & Ardor. De band, opgericht door de Zwitser Manuel Gagneux, gooit obscure genres als blackmetal en slavenliederen door elkaar, maar ook hiphop, blues en zelfs muziekdoosmuziek komen voorbij op het eerste EP van deze unieke groep. Ook op hun eerste volwaardige studioalbum zoekt de band de grenzen van allerlei soorten muziek op. De mannen stonden al eens op Roadburn; deze maand keren ze weer terug naar Tilburg. En als je Zeal & Ardor hebt gezien, heb je álles gezien.

Tickets

Helaas is het voor veel shows al te laat om nog een ticket te scoren, maar wie weet valt er nog iets te regelen via Ticketswap. Onder andere Pendragon (Boerderij Zoetermeer, 10 november), Nothing But Thieves (AFAS Live, 15 november & 013 Tilburg, 16 november) en Jethro Tull (013 Tilburg, 26 november) staan deze maand in volle zalen. Welke concerten ga jij bezoeken deze maand? Laat het ons weten via Facebook of Twitter!