Het Britse Bury Tomorrow hengelt al jaren opzichtig naar de titel van metalcore-koning. Hoewel deze gasten zeker de potentie hebben om zichzelf tot vaandeldragers van het genre te mogen kronen, lukt het telkens net niet. Kwestie van verkeerde timing en botte pech. Als iconische bands als Killswitch Engage en As I Lay Dying met nieuw materiaal op de proppen komen, vang je als minder bekende band niet veel aan. Aan de kwaliteit van het materiaal van deze Britten ligt het namelijk niet. Sterker nog: het zesde studioalbum ‘Cannibal’ is het meest zelfverzekerde en krachtigste album dat deze band opnam. Een internationale doorbraak is zeker verdiend!

De band uit Southampton laat zich het beste omschrijven als een kruisbestuiving tussen de melodie van Killswitch Engage en het gevaarlijke van As I Lay Dying. De schreeuwvocalen van frontman Daniel Winter-Bates roepen herinneringen op aan het stemgeluid van Tim Lambesis, terwijl de clean vocals van gitarist Jason Cameron qua intensiteit aan de warme klanken van Howard Jones doen denken. Bury Tomorrow bedient zich van agressieve riffs en catchy hooks. Deze inmiddels bekende formule beheerst de band tot in de puntjes. ‘Cannibal’ ligt goed in het gehoor en is puur vakmanschap. Cameron gebruikt zijn stem ook beter en durft ook gas terug te nemen. Hij is niet meer continu bezig om zijn luisteraars omver te blazen met bombastische uithalen. Goede keuze, want daardoor komt de muziek nog harder binnen.

‘Cannibal’ is een prima opvolger van ‘Black Flame’: het album waarop Bury Tomorrow op zijn best te horen was. De combinatie van rauwe en softe zang en bruut drumwerk en smaakvolle gitaarsolo’s kwamen daar tot hun volle wasdom. Op het nieuwste wapenfeit wordt dit recept zonder al te veel toevoegingen gecontinueerd. Je zou Bury Tomorrow als de AC/DC van de metalcore kunnen bestempelen. Wat wel nieuw is, is dat er hoorbaar aan de teksten gesleuteld is. De band klinkt persoonlijker dan ooit en behandelt psychische problemen. Dat gebeurt op een smaakvolle manier. Het maakt deze release tot het meest intieme en krachtigste album dat de band ooit maakte. Dit is goed gemaakte, commerciële metalcore. Zonder autotune, elektronica en poespas. Dikke aanrader voor genre liefhebbers!

Bury Tomorrow serveert met ‘Cannibal’ metalcore om je tanden in te zetten
90%Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)
100%