Howard Jones is een begenadigd zanger en heeft in relatief korte tijd een grote fanschare opgebouwd. De Afro-Amerikaan begon zijn carrière in het obscure Blood Has Been Shed waarin hij complexe mathcore maakte en vooral vertrouwde op zijn schreeuwzang. Zijn spaarzaam, ingezette clean vocals bleven niet onopgemerkt en al snel werd het talent van Jones opgemerkt door gitarist Adam D. van Killswitch Engage. Na het plotse vertrek van Jesse Leach stond de formatie van de gitarist annex producer voor een groot probleem. Er was geen zanger meer! Of Jones de honneurs wilde waarnemen…

Dat wilde Jones wel en de geweldenaar zorgde ervoor dat de metalcore band naar de bovenste regionen van de hitlijsten rees. Jones’ soulvolle vocalen en enorme bereik barsten van de hitpotentie. Financieel ging het de band voor de wind, maar op emotioneel vlak ging het niet al te best met de zanger. Na drie platen vertrok Jones abrupt bij Killswitch Engage. Depressies en diabetes waren de reden van zijn vertrek.

Een tijd later kwam de zanger terug met een nieuwe band (terwijl zijn oude bandmaatjes verloren zoon Leach wisten te strikken) in de vorm van Devil You Know. Deze groep bestond uit (bas)gitarist Francesco Artusato en drummer John Sankey. Na debuut ‘The Beauty Of Destruction’ werd bassist Ryan Wombacher ingelijfd en verscheen niet veel later het hemelse ‘They Bleed Red’. En daarna ontstond er een hoop gezeik. Sankey werd uit de band gezet, maar eiste als medeoprichter de rechten van de bandnaam op. Jones & co besloten een nieuwe naam te kiezen. Enter Light The Torch.

Met het vertrek van Sankey veranderde er veel binnen de gelederen van de overblijvers. Onder meer het bandgeluid. Light The Torch klinkt namelijk een stuk commerciëler en toegankelijker dan Devil You Know. Jones’ stemgeluid speelt in deze setting overduidelijk de hoofdrol en het kenmerkende, smerige gitaargeluid van Sankey’s band(naam) is verruild voor grootse melodieën. Semi-debuut ‘Revival’ liet een herboren band horen. Een frisse doorstart. Nu is er dan eindelijk een opvolger van deze plaat. En de hoge verwachtingen worden ruimschoots ingelost. ‘You Will Be The Death Of Me’ is geweldig!

De tweede van Light The Torch klinkt meer hardrock en minder metal. Jones gebruikt voornamelijk zijn clean vocals en dat is goed nieuws! De Amerikaan zingt vanuit zijn tenen en verandert elk nummer in een anthem. Alle tracks klinken bevlogen, groots en bombastisch. Tekstueel gezien is het minder fraai. Jones’ heeft duidelijk een nare tijd achter de rug als je tracks als ‘I Hate Myself’, ‘Death Of Me’ en ‘End Of The World’ mag geloven. De intensiteit waarmee hij zingt kruipt meteen onder de huid. Er is geen enkele andere metalcore-zanger die gelijktijdig zowel zelfmedelijden, pijn, kracht en positiviteit in zijn vocalen kan leggen. Elke zin klinkt gemeend. Jones ís zijn muziek en dat voel je. Prijsnummer ‘Wilting In The Light’ is het hoogtepunt van deze plaat. Nou ja, eigenlijk is elke track een regelrechte knaller.

Elk liedje is behandeld alsof het de volgende single is. Dit album benadert de perfectie. Wat. Een. Plaat!

Light The Torch klinkt levendiger dan ooit op ‘You Will Be the Death of Me’
98%Totale score