Het is ongetwijfeld een moeilijke dag geweest voor de Amerikaanse poppunkband Set It Off. Misschien wel de moeilijkste dag sinds hun bestaan. Eerder op de dag maakte de band via een statement op Facebook bekend dat bassist Austin Kerr per direct uit de band is gezet nadat hij door meerdere vrouwelijke fans werd beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. Een flinke tegenslag voor een band die net behoorlijk aan populariteit aan het winnen is. Maar the show must go on, en dus staat Set It Off vandaag voor het eerst als viertal op de bühne, in de kelder van Dynamo Eindhoven.

Het mag allemaal even duren, want pas om 21:45 uur, bijna drie uur nadat de deuren van Dynamo open gingen en supports Brawlers en Decade hun sets mochten afwerken, betreedt Set It Off het podium. Er lijken zich wat technische problemen te hebben voorgedaan, waardoor de headliner van vandaag pas laat kan aanvangen. Gelukkig hebben de fans nog genoeg geduld en energie, want Set It Off heeft er zin in. Er wordt enthousiast gestart met ‘Forever Stuck In Our Youth’. Zanger Cody Carson laat al snel merken een waar podiumbeest te zijn. Hij is werkelijk overal op het podium te vinden en dat werkt aanstekelijk, want al snel wordt overal in de zaal gedanst en gesprongen.

Hoewel Set It Off al vaker in Nederland te vinden was (in januari stonden ze nog in de Melkweg – check onze review hier), is dit hun eerste echte headlineshow. En da’s leuk, want daardoor komt er in de setlist ook weer ruimte vrij voor wat ouder werk. Wie bekend is met het oeuvre van de band, zal het er waarschijnlijk over eens zijn dat de nieuwste plaat, Duality, veel poppier is dan zijn voorgangers. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar vanavond brengen nummers als ‘Breathe In, Breathe Out’ en het akoestisch uitgevoerde ‘Swan Song’ wel de nodige afwisseling in de show. Stop daar de nieuwe nummers en een eigenzinnige, maar geslaagde cover van popster Ariana Grande’s ‘Problem’ bij en je hebt een fijne setlist waarmee je een optreden van een kleine anderhalf uur prima door komt.

Carson is zichtbaar blij met hoe de avond verloopt: “The Netherlands don’t fuck around,” roept hij. De band adresseert de controverse rondom hun ex-bassist vanavond niet letterlijk, maar Carson lijkt er wel aan te refereren tijdens de introductie van de nummers ‘Bleak December’ en ‘Dream Catcher’. De sfeer in het publiek is over het algemeen ook prima, al bekruipt heel soms wel het gevoel dat er een spreekwoordelijke elephant in the room is. Toch komt Set It Off oprecht over en de band verkeert duidelijk in bloedvorm, hoewel het geluid in Dynamo vanavond niet best is. In muzikaal opzicht zijn vergelijkingen met My Chemical Romance en All Time Low snel gemaakt, maar toch is Set It Off net even anders. Poppunk met een venijnige twist – precies wat dit ietwat uitgewoonde genre nodig heeft.

‘Why Worry’ is één van de geslaagdere singles afkomstig van Duality. Logisch dus dat die vanavond voor het allerlaatst wordt bewaard. Nog één keer gaan de handjes in de lucht en de voetjes van de vloer, en na een persoonlijk dankwoord van Carson verdwijnt Set It Off weer van het podium. En dan mag er toch wel gezegd worden dat de band deze rare dag op zeer positieve wijze heeft kunnen afsluiten.